Ми у ЗМІ

yaitseЗагалом, за розрахунками Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", через війну промислове виробництво яєць в Україні зменшилось на 25-30%.

"Оптово-відпускні ціни встановлюють птахофабрики з метою компенсації своїх втрат, пов’язаних з ситуацією в країні", - пояснює в коментарі УНІАН науковець відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту агроекономіки Світлана Пашко.

Читати далі:

   

unian salo_dukhnytskyiЗа словами завідувача відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інни Сало, вітчизняні фрукти не так значно зросли в ціні, як імпортовані, тому на них підвищився попит серед населення.

"Якщо з початку 2022 року ціна на вітчизняні яблука збільшилася на 22,4 відсотки і станом на 21 жовтня становила 12,67 грн/кг, то ціни на цитрусові та банани, які є об’єктивно-необхідним імпортом, зросли більш, ніж удвічі. Апельсини подорожчали у 2,6 рази – до 81,83 грн/кг, лимони додали в ціні у 2,3 рази і коштують нині 73,10 грн/кг, ціна на банани зросла у 2,1 раз – до 63,02 грн/кг", - поділилась з УНІАН своїми підрахунками науковець.

"За 9 місяців 2022 року Україна імпортувала різних плодів і ягід на суму 440 млн дол. Це найвищий показник серед усіх груп аграрної продукції, закуплених за кордоном за січень-вересень цього року. Хоча за результатами січня-лютого 2022 року спостерігалося збільшення їх імпорту відносно аналогічного періоду 2021 року, зараз показники зовнішніх закупівель фруктів відстають від минулорічних", - повідомив науковець "Інституту аграрної економіки" Богдан Духницький.

Джерело: УНІАН

   

grad ua_pugachovТенденція росту цін на продукти в Україні – залишаться. Звичайно, що найбільший маркер це війна. І це не тільки подорожчання палива й зміна логістичних ланцюжків, а й серйозна руйнація об’єктів. Насамперед сільськогосподарських та тих які займалися тваринництвом – про це розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Переглянути відео

Джерело: GRAD.ua

   

pugachov ukЗа словами заступника директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академіка НААН Миколи Пугачова, українську сільськогосподарську продукцію реалізують переважно у країни Європейського Союзу — на суму 7 мільярдів доларів, Азії — 4,4  мільярда  доларів, Африки — 1,1 мільярда доларів та СНД — 534 мільйони доларів. 

«Цього року ЄС випередив Азію в географічній структурі закупівель вітчизняного продовольства, ставши єдиним регіоном, експорт до якого зростає.

Читати далі:

   

glavred salo"За результатами досліджень науковців Інституту аграрної економіки, з початку року найбільше – у 2-2,4 разу – зросли ціни на овочі: цибулю ріпчасту, моркву, а також на імпортовані фрукти – цитрусові, банани. Трохи – до 5% – знизилися на м’ясо – гуляш, ребра з яловичини, курячі гомілки. І лише ціни на олію соняшникову практично не змінилися", - розповіла завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало.

В Інституті аграрної економіки констатують, що суттєво зросли ціни на цитрусові та банани, які не вирощуються в Україні і є об’єктивно-необхідним імпортом. Апельсини подорожчали у 2,4 рази – до 77,63 грн/кг, лимони додали в ціні у 2,2 разів і коштують нині 70,27 грн/кг, ціна на банани зросла у 2,1 рази – до 62,05 грн/кг.

Читати далі:

   

zerno unian"Що стосується попередніх очікувань, то з української сторони спочатку висловлювалися сподівання на вивезення максимально 3 млн тонн продукції на місяць морським транспортом. Вже у вересні ця цифра була помітно перевищена, тому подальші перспективи сприймаються з обережним оптимізмом. На даний час, при збереженні існуючих темпів експорту за допомогою "зернового коридору" Україна сподівається щомісяця стабільно експортувати до 4 млн тонн аграрної продукції", - сказав агенції УНІАН старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва "Інституту аграрної економіки" Богдан Духницький.

Він підкреслив, що з врахуванням наземних перевезень, до завершення дії зернової угоди в листопаді цього року ми можемо вивезти з портів все зерно минулорічного урожаю.

Читати далі:

   

fokus nechyporenkoЯк повідомив Олександр Нечипоренко, заступник директора Інституту аграрної економіки з наукової роботи, попри виклики воєнного стану, агровиробники вже повністю засіяли 960 тис. га запланованих площ під озимий ріпак. Для порівняння: 2021 року під урожай 2022 року ріпаком засіяли 1,022 млн га. Тобто площі під ріпак зменшились лише на 6%. Цьому є два пояснення. Перше — технічна культура вирощується із прицілом на експортні контракти (90% українського ріпаку їде за кордон). Друге — більша частина полів ріпаку знаходиться в центральній частині України та на Одещині, тобто на підконтрольній частині України.

Олександр Нечипоренко зазначає, що посушливий кінець літа, воєнні дії та цінова ситуація на ринку зернових спричинили скорочення посівних площ під озимі зернові на 30-40%. На деяких культурах динаміка така:

   

yaitsia pashko_2"Якщо у вересні 2022 року роздрібна ціна на курячі яйця становить 41,56-42,35 грн за десяток, то до кінця року вона може досягти 50 грн за десяток", — продовжує Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки". Тобто співрозмовниця Фокусу прогнозує підвищення роздрібних цін на курячі яйця аж до нового року, а із січня 2023-го — їхнє поступове зниження.

Зокрема, Світлана Пашко пояснює, що з кінця квітня до серпня вартість яєць зазвичай знижується. Адже цей період ринок насичується продукцією приватних господарств. А з вересня по грудень кури у домогосподарствах несуться гірше, пропозиція скорочується і птахофабрики знову піднімають оптово-відпускні ціни.

Однак у 2022 році сезонні фактори додатково посилила війна. Адже через окупацію частини територій України зменшення промислового виробництва яєць за підрахунками вчених Інституту аграрної економіки досягло 25-30%.

Джерело: ФОКУС

   

yaitsia pashko"Як у мирні, так і у воєнні часи, на ринку яєць спостерігається сезонне коливання цін. З кінця квітня до серпня ціна зменшується разом із приходом на ринок продукції приватних господарств, а з вересня по грудень птахофабрики знову підіймають оптово-відпускні ціни, що призводить до збільшення споживчих цін", — підтверджує тенденцію Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

Узагальнюючи, Пашко називає такі традиційні фактори, які впливають на ціни на яйця:

  • вартість зерна
  • зростання попиту на яйця в період новорічних та великодніх свят
  • сезонна погана несучість курей в осінньо-зимовий період

    Читати далі:

   

sil suspilneУкраїнські аграрії не очікують дефіциту солі та цукру наступного року. Українські цукрові заводи зможуть виробити 1 мільйон 100-150 тисяч тонн цукру. Цього цукру буде достатньо, щоб забезпечити українське населення.

Про це розповів заступник директора інституту аграрної економіки Микола Пугачов в ефірі загальнонаціонального марафону на Суспільному.

Читати далі:

   

Сторінка 8 з 43

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>