Ми у ЗМІ

syr kozakПольські та німецькі сири витісняють українську продукцію з полиць магазинів через нижчі ціни. Вітчизняні виробники на внутрішньому ринку програють конкуренцію європейським країнам через низку причин.

Як зріс імпорт сирів до України?

Українські виробники сирів перебувають під тиском імпортної продукції, темпи завезення якої активізувалися наприкінці 2025 року. Вітчизняні сири програють завезеним у цінах через виробничі, логістичні та фінансові виклики. Про це в коментарі 24 Каналу розповіла науковиця Інституту аграрної економіки Ольга Козак.

Читати далі:

   

yabluka saloПотреба українців у споживанні яблук забезпечена менш як на половину, а середньомісячні ціни на них у 2025 році зросли понад удвічі в порівнянні з минулим. Про це в коментарі 24 Каналу розповіла науковиця Інна Сало.

До кінця 2025 року очікується сезонне щомісячне здорожчання яблук на 7 – 10 % порівно з нинішніми цінами. Викликає занепокоєння той факт, що наразі існує проблема забезпечення потреб населення за умов його низької купівельної спроможності, наявних високих цін і недостатнього обсягу фонду споживання.

Науковці Інституту аграрної економіки порахували, що рівень споживання яблук в Україні становить не більш як 23 кілограми на одну людину на рік. Тоді як раціональна річна норма споживання становить 50 кілограмів. Тож потреба населення в яблуках забезпечена тільки на 46 %.

Читати далі:

   

kukurudza liudvenkoЖнива кукурудзи в Україні у розпалі, хоч темпи і відстають від минулорічних: на кінець жовтня було зібрано лише 40% площі. Головна причина повільного збору – складні погодні умови.

У Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» уточнюють, що певні проблеми зі збиранням культури існують у центральних регіонах. Зокрема, в Черкаській та Кіровоградській областях, де через тривалі дощі та вологу погоду темпи збирання відстають від сусідніх регіонів – наприклад, Дніпропетровщини.

Водночас Дніпропетровська область обмолотила понад 60% посівних площ, за нею Закарпаття та Полтавщина – близько 50%. Найгірше збір іде у Вінницькій, Львівській та Чернівецькій областях – у межах 10%.

Читати далі:

   

shokolad bohdanПопри зниження цін на какао-боби у світі, вартість шоколаду залишатиметься високою через ризики, які не дозволяють повернути достатні рівні виробництва. Про це в коментарі 24 Каналу розповів доктор економічних наук Богдан Духницький.

Нестабільність на ринку какаопродуктів викликана проблемами в країнах Західної Африки, зокрема посухою й оновленням какао-плантацій. Проте загалом для сировини протягом останніх місяців фіксують тенденцію зниження вартості.

Світові ціни на шоколад поки залишатимуться високими, адже ризики не дозволяють повернути достатні рівні виробництва. Нині можна констатувати чергове зростання цін на какаопродукти в Україні, яке в найближчі місяці має продовжитися внаслідок впливу останніх актуальних тенденцій на глобальних ринках цих продуктів, що досі залишаються далекими від стабільності.

Читати далі:

   

kava bohdanНепередбачувана зміна погоди в Бразилії та В’єтнамі позначилася на світовому ринку кави. Попит нині перевищує пропозицію, що напряму впливає на ціни. Про це в коментарі 24 Каналу розповів доктор економічних наук Богдан Духницький.

Заморозки й посуха в Бразилії, а також бездощів’я у В’єтнамі, на зміну якому прийшли зливи, вплинули на динаміку цін на каву.

Існують небезпідставні побоювання, що наслідки цих погодних катаклізмів не лише призведуть до зниження урожаю цьогоріч, а й – через погіршення стану кавових дерев – вплинуть на виробництво кави у 2026 році. Бразильські експортери, як і раніше, не пропонують великих обсягів кавових зерен на продаж. Також несприятливих погодних умов зазнає В’єтнам, де основні регіони вирощування кави спочатку потерпали від посухи, до якої згодом – під час збору врожаю – додалися сильні дощі.

Читати далі:

   

moloko tulushУ І півріччі 2025 року значно збільшились обсяги надходження молокосировини від замовників: якщо попередні роки їх частка не перевищувала 1,5% в загальних обсягах надходжень, то 2025 року вона збільшилась до понад 7% (до 0,13 млн тонн). Надходження молока від підприємств збільшились на понад 6% проти І півріччя 2024 року та на 19,4% – проти І півріччя 2023 року.

Про це у своїй статті "У режимі динамічних змін" в журналі The Ukrainian Farmer пише Леонід Тулуш, кандидат економічних наук, старший науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки».

Натомість і далі стрімко скорочуються обсяги закупівель молока в господарств населення – з 0,17 млн тонн у І півріч чі 2023 року до менш як 0,1 млн тонн у І півріччі 2025-го (у 1,8 раза). Як наслідок, стрімко зменшилась частка господарств населення в загальних обсягах постачання молока на промислову переробку – очікується, що 2025 року вона не перевищить 8%.

Читати далі:

   

pg salo_kartopliaВ Україні масовий збір картоплі для тривалого зберігання завершується у кінці жовтня. Проте очікування щодо врожаю картоплі у 2025 році вже оптимістичні: за прогнозами Інституту аграрної економіки, валовий збір картоплі становитиме не менше 20 млн тонн. Це вищий показник, ніж у 2024 році, коли урожай картоплі зменшився через несприятливі погодні умови на 18%.

Обсяг врожаю картоплі 2025 має повністю покрити внутрішні потреби. Як зазначає Інна Сало, головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки», рівень споживання картоплі в Україні становитиме не менше 130 кг на одну особу на рік, що перевищує раціональну норму в 124 кг.

Для споживачів цьогорічна ситуація виглядає привабливо: у жовтні 2025 року середня ціна картоплі в супермаркетах становить близько 16 грн/кг, тоді як минулого жовтня вона сягала майже 28,5 грн/кг. Традиційно в холодну пору року триватиме помірне здорожчання картоплі. Інна Сало прогнозує щомісячне зростання цін на картоплю до кінця 2025 року до 10% від поточної ціни. Таким чином, до нового року вартість кілограма картоплі може становити близько 20 грн.

Джерело: the page

   

ku duchnytskyi_kukurudzaПопри зростання конкуренції з боку США, Україна продовжує активно постачати кукурудзу до країн Європейського Союзу. Про це розповів провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», доктор економічних наук Богдан Духницький в коментарі «Комерсант Український».

За словами експерта, ситуація на ринку кукурудзи нині доволі неоднозначна.

«Іспанія, яка виступає найбільшим покупцем української кукурудзи в Євросоюзі, останнім часом стала надавати перевагу закупівлям зі США», — пояснює Духницький.

За підсумками маркетингового сезону 2024/25, Іспанія імпортувала 2,4 млн тонн кукурудзи з України — майже стільки ж, як і зі США.

Читати далі:

   

ku duchnytskyi_kukurudza_1Чи ризикує Україна втратити ЄС

Попри зростання конкуренції з боку США, Україна продовжує активно постачати кукурудзу до країн Європейського Союзу. Про це розповів провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», доктор економічних наук Богдан Духницький в коментарі «Комерсант Український»

За словами експерта, ситуація на європейському ринку кукурудзи є неоднозначною, і Україна не ризикує повністю втратити ЄС як ключовий напрямок. Однак конкуренція з США посилюється.

«Ситуація, що склалась нині на ринку кукурудзи, є доволі неоднозначною. Вона пов’язана з тим, що Іспанія, яка виступає найбільшим покупцем української кукурудзи в Євросоюзі, останнім часом стала надавати перевагу закупівлям зі США», — пояснює Духницький.

Читати далі:

   

ku logo_1У 2025 році український аграрний сектор демонструє стійкість, попри виклики війни та кліматичні зміни. За оцінками експертів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», валовий збір кукурудзи сягне 27-28 млн тонн.

«У 2025 році очікується збільшення валового збору культури на 1,9 % проти минулого року, що становитиме 27 – 28 млн т. Даний результат відповідає середньому зазначенню за 2022-2024 роки», — розповів у коментарі «Комерсант Український» старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» д.е.н. Дмитро Людвенко.

Читати далі:

   

Сторінка 1 з 57

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>