Ми у ЗМІ

zerno na_koliiahДешеві сировина та робоча сила як конкурентні переваги України – вже в минулому

Аграрні перемовини – не просто одна з ключових, а напевно, найскладніша частина підготовки України до вступу в ЄС.

І не в останню чергу – через численні стереотипи, якими керуються європейські фермери, а через них – і уряди країн Євросоюзу щодо української "аграрки".

Уявлення, що відразу після вступу України в Євросоюз дешева українська агропродукція неодмінно знищить європейське фермерство і одночасно – забере собі більшу частину аграрних субсидій ЄС, стали настільки поширеними, що вже сприймаються як щось самоочевидне.

Читати далі:

   

tsybulia komersant

Олександр Захарчук, член-кореспондент НААН, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», зазначає, що якісного зберігання найбільше потребують овочі, які швидко псуються.

«Передусім, це коренеплоди – морква та буряк, цибуля та капуста. Цього року найбільш проблемна ситуація з цибулею. Урожай ріпчастої цибулі виявився збитковим. Якщо весною ціна на цей овоч злітала до 30 грн/кг, то сьогодні фермерські господарства змушені реалізовувати цибулю за ціною 4-6 грн/кг. Зокрема, і через відсутність умов для її зберігання. Також відчувається нестача потужностей для зберігання картоплі та капусти», – зазначає фахівець.

Читати далі:

   

soya-raps«Комерсант Український» звернувся до Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», аби там оцінили потенціал України у переробці аграрної продукції. За словами провідного наукового співробітника відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції інституту, доктора економічних наук Богдана Духницького, товари харчової і переробної промисловості все ж мають доповнюючу роль в експорті агропродовольчої продукції України.

У 2024 році вартість продажів переробленої продукції на зовнішніх ринках перевищила 4 млрд доларів США, відновившись до показників 2021 року, і це склало майже 17% у товарній структурі агропродовольчого експорту України. За 10 місяців нинішнього року всього експортовано такої продукції на суму близько 3,6 млрд доларів США, а її частка наразі зросла до 19,5%.

Читати далі:

   

ozimi liudvenkoПлоща посіву озимих на зерно у 2025 році становитиме приблизно 5,4 млн га, що на 4% менше за попередню кампанію. Серед олійних культур, зокрема, посів ріпаку очікується на площі 1,1 млн га, що на 4,7% менше, ніж торік.

Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначили у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки».

За словами старшого наукового співробітника відділу економіки аграрного виробництва, д.е.н. Дмитра Людвенка, за першу декаду листопада поточного року виконання прогнозу посіву зернових культур становить понад 94%. Осіння посівна проходить в умовах високих економічних, кліматичних та воєнних ризиків.

Читати далі:

   

syr kozakПольські та німецькі сири витісняють українську продукцію з полиць магазинів через нижчі ціни. Вітчизняні виробники на внутрішньому ринку програють конкуренцію європейським країнам через низку причин.

Як зріс імпорт сирів до України?

Українські виробники сирів перебувають під тиском імпортної продукції, темпи завезення якої активізувалися наприкінці 2025 року. Вітчизняні сири програють завезеним у цінах через виробничі, логістичні та фінансові виклики. Про це в коментарі 24 Каналу розповіла науковиця Інституту аграрної економіки Ольга Козак.

Читати далі:

   

yabluka saloПотреба українців у споживанні яблук забезпечена менш як на половину, а середньомісячні ціни на них у 2025 році зросли понад удвічі в порівнянні з минулим. Про це в коментарі 24 Каналу розповіла науковиця Інна Сало.

До кінця 2025 року очікується сезонне щомісячне здорожчання яблук на 7 – 10 % порівно з нинішніми цінами. Викликає занепокоєння той факт, що наразі існує проблема забезпечення потреб населення за умов його низької купівельної спроможності, наявних високих цін і недостатнього обсягу фонду споживання.

Науковці Інституту аграрної економіки порахували, що рівень споживання яблук в Україні становить не більш як 23 кілограми на одну людину на рік. Тоді як раціональна річна норма споживання становить 50 кілограмів. Тож потреба населення в яблуках забезпечена тільки на 46 %.

Читати далі:

   

kukurudza liudvenkoЖнива кукурудзи в Україні у розпалі, хоч темпи і відстають від минулорічних: на кінець жовтня було зібрано лише 40% площі. Головна причина повільного збору – складні погодні умови.

У Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» уточнюють, що певні проблеми зі збиранням культури існують у центральних регіонах. Зокрема, в Черкаській та Кіровоградській областях, де через тривалі дощі та вологу погоду темпи збирання відстають від сусідніх регіонів – наприклад, Дніпропетровщини.

Водночас Дніпропетровська область обмолотила понад 60% посівних площ, за нею Закарпаття та Полтавщина – близько 50%. Найгірше збір іде у Вінницькій, Львівській та Чернівецькій областях – у межах 10%.

Читати далі:

   

shokolad bohdanПопри зниження цін на какао-боби у світі, вартість шоколаду залишатиметься високою через ризики, які не дозволяють повернути достатні рівні виробництва. Про це в коментарі 24 Каналу розповів доктор економічних наук Богдан Духницький.

Нестабільність на ринку какаопродуктів викликана проблемами в країнах Західної Африки, зокрема посухою й оновленням какао-плантацій. Проте загалом для сировини протягом останніх місяців фіксують тенденцію зниження вартості.

Світові ціни на шоколад поки залишатимуться високими, адже ризики не дозволяють повернути достатні рівні виробництва. Нині можна констатувати чергове зростання цін на какаопродукти в Україні, яке в найближчі місяці має продовжитися внаслідок впливу останніх актуальних тенденцій на глобальних ринках цих продуктів, що досі залишаються далекими від стабільності.

Читати далі:

   

kava bohdanНепередбачувана зміна погоди в Бразилії та В’єтнамі позначилася на світовому ринку кави. Попит нині перевищує пропозицію, що напряму впливає на ціни. Про це в коментарі 24 Каналу розповів доктор економічних наук Богдан Духницький.

Заморозки й посуха в Бразилії, а також бездощів’я у В’єтнамі, на зміну якому прийшли зливи, вплинули на динаміку цін на каву.

Існують небезпідставні побоювання, що наслідки цих погодних катаклізмів не лише призведуть до зниження урожаю цьогоріч, а й – через погіршення стану кавових дерев – вплинуть на виробництво кави у 2026 році. Бразильські експортери, як і раніше, не пропонують великих обсягів кавових зерен на продаж. Також несприятливих погодних умов зазнає В’єтнам, де основні регіони вирощування кави спочатку потерпали від посухи, до якої згодом – під час збору врожаю – додалися сильні дощі.

Читати далі:

   

moloko tulushУ І півріччі 2025 року значно збільшились обсяги надходження молокосировини від замовників: якщо попередні роки їх частка не перевищувала 1,5% в загальних обсягах надходжень, то 2025 року вона збільшилась до понад 7% (до 0,13 млн тонн). Надходження молока від підприємств збільшились на понад 6% проти І півріччя 2024 року та на 19,4% – проти І півріччя 2023 року.

Про це у своїй статті "У режимі динамічних змін" в журналі The Ukrainian Farmer пише Леонід Тулуш, кандидат економічних наук, старший науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки».

Натомість і далі стрімко скорочуються обсяги закупівель молока в господарств населення – з 0,17 млн тонн у І півріч чі 2023 року до менш як 0,1 млн тонн у І півріччі 2025-го (у 1,8 раза). Як наслідок, стрімко зменшилась частка господарств населення в загальних обсягах постачання молока на промислову переробку – очікується, що 2025 року вона не перевищить 8%.

Читати далі:

   

Сторінка 1 з 58

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>