Ми у ЗМІ

agroexportНа формування цін на овочеві істотно вплинули обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, а також ціни на пальне.

Однак, у травні 2025 року очікується незначне здешевшання овочів – до 7 % проти квітневих цін.

"З розширенням пропозиції тепличних овочів, перш за все, найбільш помітно можуть знизитися ціни на капусту білокачанну та моркву. Середня ціна на картоплю може знизитися до 30 грн/кг (-8 %), що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики", - уточнила головний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало.

Читати далі:

   

tsiny travenЗа словами провідної наукової співробітниці відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталії Копитець, у квітні найбільше з-поміж інших видів м’яса здорожчала свинина. Зокрема, підчеревина, ребра, лопатка, ошийок додали в ціні 4,1-9,5 %, адже страви саме зі свинини є ключовими на Великодньому столі.

"Зазвичай, після Великодніх свят відбувається коливання роздрібних цін на основні види м’яса. При цьому спостерігається здешевлення одних видів м’яса і здорожчання інших. За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у травні 2025 року можливе зниження роздрібних цін на яловичину і свинину – до 3%. Водночас відкриття сезону пікніків та виїздів на природу можуть зумовити підвищення цін на свинину ошийок і курячі гомілки на 1,5-2,0 %", - зауважила експерт.

Джерело: Главред

   

lupenko prokydaisiaОдна з топ тем цього тижня - Великдень, і найголовніше - це Великодній кошик. Отже, наші журналісти склали базовий список і пішли на закупи. Якою є фінальна сума?

Джерело: МИ УКРАЇНА +

 

Переглянути відео

   

lupenko 1_1Великодній кошик цьогоріч зібрати в Україні буде дещо дорожче - він здорожчав на 10-15%. Утім аналітики кажуть, зростання цін у межах норми, якщо порівнювати з минулим та позаминулим роками. Звісно, ціни залежать від уподобань господинь, але традиційний набір, із умовних 10 продуктів, які за приклад беруть аналітики, і здорожчав, і подешевшав. У чому саме? В яких областях? Та як налаштовані українці - скуповуватися як зазвичай, адже свято, чи все-таки менше? Деталі в сюжеті ТСН.

Джерело: 1+1

Переглянути відео

   

zhuk-agronews

Що собою являє аграрний устрій України? Чи достатніми є владні стратегічні орієнтири з розвитку галузі до 2030 року для забезпечення національних інтересів України в умовах євроінтеграції? Як Україні, її аграрному сектору, освоїти успішний досвід застосування розвинутими країнами інституціональної теорії й практики при формуванні й реалізації ефективних державних політик? На ці теми розмовляємо з автором Селозберігаючої моделі аграрного устрою України, академіком НААН, доктором економічних наук, професором Валерієм Жуком.

– Вітчизняний аграрний сектор, як і вся Україна, переживає нелегкі часи війни і, у той же час, має підлаштовуватися під вимоги євроінтеграції. Для останнього Розпорядженням Кабінету Міністрів України затверджено нову Стратегію розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на період до 2030 року. З точки зору академічної науки чи є все це певною гарантією подальшого успішного розвитку аграрної економіки та сільських територій України?

Самі по собі, навіть найякісніші документи, як і Стратегія, про яку Ви кажете, чи навіть Закони, не можуть гарантувати очікуваний від них результат. Вони є лише, так би мовити, верхівкою «айсбергу». Насправді, вирішальні чинники змін знаходяться «під водою». І в академічній науці, і в популярній науці, весь цей «айсберг» і «над водою» і «під водою», – називають інституційним середовищем.

Читати далі:

   

unian duchnytskyi_oliiaБогдан Духницький, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" згоден з цими тезами. Але додає, що Україна, як найбільший експортер, якраз і є найбільш залежною від світових цін.

"У цілому, ситуація на глобальних ринках впливає на внутрішні ціни – чим більше країна залучена до міжнародної торгівлі, тим більш помітна залежність внутрішньої кон’юнктури у конкретному сегменті, - пояснює науковець. – Україна традиційно виступає найбільшим експортером соняшникової олії в світі. Отже, зростання цін на неї і, відповідно, існуючий підвищений попит також будуть коригувати вартість цього продукту на внутрішньому ринку".

Читати далі:

   

soniashnyk nechyporenkoВ 2025 році урожай соняшнику в Україні може збільшитися на 2%, такий прогноз в розмові з «Агро Перспектива» озвучив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи Олександр Нечипоренко.

«По технічних та інших основних сільськогосподарських культурах прогнозується збільшення виробництва проти 2024 року, зокрема: по сої — на 2,3% соняшнику — на 2%», — сказав Нечипоренко.

Джерело: «Агро Перспектива»

   

ovochi kvitenЗа словами головної наукової співробітниці відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інни Сало, у квітні цього року очікується незначне сезонне подорожчання овочів. У порівнянні з цінами цієї продукції в березні, вартість деяких овочів може зрости до 5%.

"Перш за все, через втрату якісних показників, що пов’язані переважно зі складнощами зберігання найбільш помітно можуть зрости ціни на капусту білокачанну – до 52,0 грн/кг (+3 %), а також на моркву – до 42,5 грн/кг (+1,6 %). Ціна на картоплю може зрости до 33 грн/кг (+2 %), що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики. Ціна на цибулю ріпчасту, за достатнього рівня пропозиції, залишатиметься практично сталою – до 16 грн/кг", – зазначила експерт.

Джерело: Главред

   

glavredКрім зростання ціни на овочі, буде спостерігатися також подорожчання м’яса. Як зазначають науковці Інституту аграрної економіки, у квітні очікується підвищення роздрібних цін на основні види м’яса (яловичина, свинина та курятина) до 9%.

На думку науковиці Наталії Копитець, м'ясо зросте в ціні через кілька факторів. Серед них, зокрема, скорочення поголів’я худоби та птиці внаслідок бойових дій у прифронтових районах, подорожчання вартості електроенергії для виробництв і зернових та олійних культур як складових кормів. Копитець додала, що останні фактор також буде однією з причин подорожчання хлібобулочних виробів – через це хліб може зрости в ціні ще на 1,5-3 %упродовж квітня.

Джерело: Главред

   

moloko kvitenВодночас деякі продукти подешевшають у квітні. Згідно з прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, у другий місяць весни буде незначне зниження закупівельних цін на молоко, яке надходить на переробку від сільськогосподарських підприємств. Відповідно це вплине і на роздрібні ціни на молочні продукти – ціни на цю продукцію незначно знизяться.

"За попередніми розрахунками експертів Інституту аграрної економіки, вартість молокопродуктів у роздрібній торгівельній мережі в квітні цього року буде така: молоко пастеризоване жирністю 2,5 % – 40,6 грн/кг (-1 %), сир кисломолочний (9 %) – 159,4 грн/кг (-0,4 %), сир твердий (50 %) – 302,2 грн/кг (-0,6 %)", – сказав у коментарі Главреду провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Іван Свиноус.

Джерело: Главред

   

Сторінка 1 з 53

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>