Ми у ЗМІ

24 ekonomika_saloНауковиця Інна Сало прогнозує зниження ціна на овочі. Йдеться про цибулю, моркву, молоду картоплю. Ціни можуть впасти до:

  • на цибулю ріпчасту та моркву – до 50 – 55 гривень за кілограм;
  • молоду картоплю – до 30 – 35 гривень за кілограм;
  • а от ціна торішньої картоплі може становити до 10 гривень.

Розширення пропозиції цих видів вітчизняної продукції на ринку та зниження цін відбудеться в сезон урожаю відкритого ґрунту. Втім, оскільки Херсонська область все ще знаходиться в зоні бойових дій, сезон раннього врожаю огірків та помідорів розпочнеться із запізненням.

Читати далі:

   

24 kanalЯк розповідає наукова співробітниця Світла Пашко, за місяць яйця подешевшали на 12,7% (70,60 гривень у квітні проти 61,65 у травні). Цікаво, що вже станом на 26 травня ціна на яйця курячі "Квочка" досягла рівня 55,93 гривні, а на яйця курячі "Ясенсвіт" – 63,70 гривні.

Поступове зниження ціни на яйця триватиме до середини літа через збільшення їх пропозиції. Це пов’язано з приходом на ринок продукції приватних господарств, які виробляють приблизно половину всього обсягу яєць в Україні.

Зауважте, за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, при збільшенні пропозиції курячих яєць від приватних господарств ціна на яйця буде зменшуватися.

Джерело: 24 канал

   

24 kanal_kopytecЗа прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у червні збережеться тенденція коливання роздрібних цін на основні види м’яса.

Як розповідає провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталія Копитець з початку січня по кінець травня 2023 року відмічається здорожчання основних видів м’яса.

Йдеться про яловичину, свинину та курятину. Однак виняток становили яловичина гуляш та сало солене, які за цей період здешевшали на 1,2% і 2,7% відповідно.

  • За п’ять місяців 2023 року курятина (філе, стегна та гомілки) зросли в ціні на 7,4–15,2%.
  • Роздрібні ціни на свинину – грудинка, ребра, підчеревина та лопатка – збільшилися на 5,2–14,6%.
  • При цьому найбільше здорожчав ошийок – на 22,5 %

Джерело: 24 канал

   

24 kanal_3Як розповіли 24 Каналу в Інституті аграрної економіки, причина здешевшання яєць – збільшення пропозиції на ринку. Іншими словами, цього продукту в Україні стає все більше.

Це пов’язано з приходом на ринок продукції приватних господарств. Які виробляють приблизно половину всього обсягу яєць в Україні.

Зверніть увагу! Триватиме здешевшання яєць, за очікуваннями, до середини літа.

  • У квітні середня ціна десятка яєць складала 70,6 гривні.
  • А вже у травні вона знизилась до 61,65 гривні.
  • Тобто за місяць яйця здешевшали на 12,7 %.

    Читати далі:

   

24 kanal_2У червні кіло черешні коштуватиме від 100 гривень. Близькою до цього показника буде й вартість полуниці. Очікується, що її продаватимуть по 70 – 80 гривень за кілограм. А от менших цін навряд варто очікувати. Науковиця Інна Сало пояснює: головна причина – війна.

Через тимчасову окупацію південних регіонів пропозиція буде нижчою, що не сприяє зниженню цін.

Втім, зазначає науковиця, на ціни позитивно вплине факт практично повного формування вітчизняного виробництва господарствами населення:

  • полуниці – практично на 90% господарствами населення, "а це в середньому до 55 тисяч тонн";
  • черешні – на 95%, до 60 тисяч тонн.

    Читати далі:

   

24 kanal_У травні цьогоріч середня ціна десятка яєць складала 61,65 гривні, а у квітні – 70,60 гривень. Тобто за місяць яйця подешевшали на 12,7 %.

Далі ціни падатимуть ще нижче. Причина – збільшення пропозиції на ринку. Іншими словами, яєць в Україні стає все більше.

Поступове зниження ціни на яйця триватиме до середини літа через збільшення їх пропозиції. Це пов’язано з приходом на ринок продукції приватних господарств, які виробляють приблизно половину всього обсягу яєць в Україні.

Разом з тим ціни на яйця в супермаркетах України різняться. Нефасовані яйця – це зазвичай продукція приватних господарств, або виробників, які не можуть дозволити собі маркетингові витрати, пов’язані з пакуванням яєць – дешевші. За даними проведеного науковцями Інституту аграрної економіки моніторингу, їх ціна десятка коливається в межах 37,90 гривень (ТЦ "Varus") – 52,50 гривень. (ТЦ "Auchan"). Фасовані яйця – це продукція фірмової марки виробника – дорожчі. Ціна яєць популярних брендів в сегменті фасованих яєць коливається залежно від торговельної мережі.

Джерело: 24 канал

   

24 kanal_kopytecЦіни ж на м’ясо протягом червня, за очікуваннями Інституту, будуть нестабільними й перебуватимуть в постійному русі. Причина – знову ж таки, війна.

У червні 2023 року збережеться тенденція коливання роздрібних цін на основні види м’яса. Основною причиною цьому є війна та зумовлена нею нестабільна ситуація в країні.

При цьому там нагадали: з початку січня по кінець травня 2023 року ціни практично на всі на основні види м’яса зросли, так:

  • курятина – філе, стегна та гомілки – здорожчала на 7,4 – 15,2%;
  • свинина – грудинка, ребра, підчеревина та лопатка – на 5,2 – 14,6 %. А ошийок – взагалі на 22,5%.

Втім, зауважують науковці, конкретно в травні ціни загальмувались. Так, найбільше здорожчали курячі гомілки – на 6,9%, до 81,95 гривні за кілограм. Що, пояснюється, обумовлено травневими святами, "які традиційно відзначають відкриттям сезону пікніків та виїздами на природу".

Джерело: 24 канал

   

pugachov agroportalПро погодний фактор зазначають і науковці. Зокрема, академік НААН, заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов акцентує, що «погіршення погодних умов поруч з іншими чинниками може призводити до стрімкого росту цін, така ситуація склалася на ринку цукру, ціна на який продовжує зростати».

За його словами, крім того, протягом кількох років прогнозується подорожчання паливно-енергетичних ресурсів і логістики, що також не сприятиме зменшенню цін.

У 2022 році порівняно з 2021-м середні ціни реалізації на зернові та зернобобові культури, на відміну від продуктів їх переробки, майже не змінились, зазначають в Інституті аграрної економіки. Вони збільшились лише на 1,8 % — з 6296,1 до 6406,3 грн/т.

Читати далі:

   

24 ekonomika_salo

Дешевих овочів не буде до літа

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, розширення вітчизняної пропозиції на овочевому ринку відбудеться в сезон урожаю овочів відкритого ґрунту. Оскільки Херсонська область все ще в зоні бойових дій, сезон раннього врожаю розпочнеться із запізненням.

А от що стосується фруктів, то на ринку плодів обсяги продаж помітно збільшаться у другій декаді червня внаслідок розширення вітчизняного урожаю ягід суниці та кісточкових плодів.

Читати далі:

   

pasko salo_kopytec_24Яйця подешевшають

Світлана Пашко резюмує, що період максимального попиту на курячі яйця вже пройшов. Тож традиційно після Великодня починається поступове зниження цін на яйця через зменшення попиту і збільшення їх пропозиції.

Це пов’язано з приходом на ринок продукції приватних господарств, які виробляють приблизно половину всього обсягу яєць в Україні, пояснює науковиця.

Читати далі:

   

Сторінка 7 з 46

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>