Ріпаково-соєвий дисбаланс: якою ціною українських фермерів змусили допомогти переробникам – коментар Богдана Духницького діловому онлайн-виданню Комерсант Український
Новини
«Комерсант Український» звернувся до Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», аби там оцінили потенціал України у переробці аграрної продукції. За словами провідного наукового співробітника відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції інституту, доктора економічних наук Богдана Духницького, товари харчової і переробної промисловості все ж мають доповнюючу роль в експорті агропродовольчої продукції України.
У 2024 році вартість продажів переробленої продукції на зовнішніх ринках перевищила 4 млрд доларів США, відновившись до показників 2021 року, і це склало майже 17% у товарній структурі агропродовольчого експорту України. За 10 місяців нинішнього року всього експортовано такої продукції на суму близько 3,6 млрд доларів США, а її частка наразі зросла до 19,5%.
«За 10 місяців 2025 року експорт соняшникової олії склав 3560 тис. тонн вартістю 4,2 млрд доларів, соєвої олії – 464 тис. тонн на 488 млн доларів, ріпакової – 247 тис. тонн на 275 млн доларів. Також експортовано залишків соєвої олії – 1291 тис. тонн на 421 млн доларів, залишків інших олій, зокрема соняшникової – 2695 тис. тонн на 621 млн доларів. У січні–жовтні 2025 року звертає на себе увагу також експорт вироблених в Україні готових продуктів із зерна (409 млн доларів США), цукру і кондитерських виробів з нього (380 млн доларів США), напоїв (314 млн доларів США), шоколаду та інших какаопродуктів (278 млн доларів США), перероблених фруктів та овочів (274 млн доларів США), вершкового масла (97 млн доларів США), сухого і згущеного молока (79 млн доларів США)», – розповів фахівець.
Джерело: Комерсант Український


















