Прес-релізи

Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Обсяги виробництва продукції тваринництва у 2019 році формуватимуться під впливом скорочення поголів’я худоби та птиці, перш за все у господарствах населення, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, валова продукція тваринництва прогнозується на рівні 70,5 млрд грн (у постійних цінах 2010 року), що на 0,8% більше, ніж торік.

За збереження до кінця року поголів’я корів, овець та кіз у господарствах населення та сільгосппідприємствах обсяги виробництва м’яса – вирощування худоби і птиці – у 2019 році прогнозуються на рівні 3442,0 тис. т, що на 2,7% перевищить минулорічні показники, поінформував академік.

Втім, позитивний результат буде досягнутий виключно за рахунок збільшення обсягів виробництва м’яса птиці. Очікується, що його буде вироблено 1889,3 тис. т, тобто на 7,4% більше, ніж 2018 року.

Найбільше – на 4,7% – зменшаться обсяги виробництва м’яса великої рогатої худоби. Вони становитимуть 523,5 тис. т.

При збереженні поголів’я свиней у господарствах населення та у сільгосппідприємствах м’яса свиней буде вироблено на 1,2% менше, ніж торік – 967,5 тис. т.

Виробництво м’яса овець та кіз продовжить зменшуватися і становитиме 26,5 тис. т, що на 4% менше показників 2018 року.

Зберігатиметься тенденція до зменшення обсягів виробництва молока. З 2014 року його виробництво скоротилося майже на 11%. У 2019 році прогнозується отримати 9912,3 тис. т молока, тобто на 1,5% менше, ніж торік.

Щодо виробництва яєць збережеться тенденція зростання виробництва, яка намітилася у 2017 році. За розрахунками Інституту аграрної економіки, яєць у 2019 році прогнозується одержати 16,7 млрд шт., тобто на 3,4% більше, ніж торік.

Виробництво вовни продовжить скорочуватися. Цього року воно зменшиться на 3,9% – до 1,8 тис. т.

Таким чином, загалом у 2019 році тваринництво збереже незначну позитивну динаміку, однак виключно за рахунок продукції птахівництва, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/

   

Скачати прес-реліз українською, на русском языке

У січні-березні 2019 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився на 20% і склав 2,6 млрд дол. США. При цьому додатне для нашої держави сальдо перевищило 1,1 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, у І кварталі цього року порівняно з відповідним періодом 2018 року відбулося збільшення імпорту до 735 млн дол. США (+10%), збільшення експорту – до 1882 млн дол. США (+24%).

Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються шість країн – Нідерланди, Іспанія, Польща, Італія, Німеччина та Франція. Їх сукупна частка в обороті агропродукції складає близько 70%.

Основні обсяги поставок до Європи Україна продовжує забезпечувати за рахунок зернових культур (фактично, кукурудзи), олійних (сої і ріпаку), соняшникової олії та залишків переробної промисловості.

В свою чергу, Україна імпортує з країн – членів Європейського Союзу переважно кукурудзу і соняшник для сівби, різні харчові продукти, шоколад, тютюн і алкогольні напої.

За три місяця 2019 року вітчизняні експортери вже повністю використали безмитні квоти на поставки меду, яблучного і виноградного соків, кукурудзи (основна і додаткова) та цукру, а також квартальну квоту на м’ясо птиці.

Якщо існуючі темпи експорту збережуться, Україна за підсумками року в черговий раз оновить рекордний показник поставок агропродовольчої продукції до Європейського Союзу, підсумував Микола Пугачов.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Рекордний урожай 2018 року створив високу базу порівняння для показників 2019 року. За прогнозними розрахунками, валова продукція рослинництва цього року зменшиться на 5,3% проти показників минулого року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, 2019 року прогнозується зменшення на 2,3% обсягів виробництва зернових і зернобобових культур – до 68,4 млн т проти минулорічних 70,0 млн т.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Характерною рисою І кварталу 2019 року стало збільшення обсягів експорту цілої низки сільгосппродукції. За січень-березень цього року у порівнянні з відповідним періодом 2018 року у натуральних обсягах помітно виріс експорт зерна – до 14,0 млн т (+41%), м’яса та субпродуктів – до 112 тис. т (+31%), олії – до 1,8 млн т (+21%), залишків і відходів – до 1,9 млн т (+19%). Зберігається тенденція збільшення поставок за кордон м’яса птиці – до 104 тис. т (+39%), поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

Загалом же, зазначив він, за даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції у січні-березні 2019 року склав 5,4 млрд дол. США, що на 1,0 млрд дол. США (+22,5%) перевищило відповідний показник I кварталу 2018 року.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, обсяги валової продукції сільського господарства у 2019 році становитимуть 258,6 млрд грн (у постійних цінах 2010 року). Це на 3,7% менше показників минулого року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, валова продукція рослинництва може зменшитися на 5,3% проти показників 2018 року і становити 188,2 млрд грн.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Внаслідок зміни режиму оподаткування ПДВ експортних поставок соєвих бобів, запровадженої з 1 вересня 2018 року, у поточному маркетинговому році в галузі сформувались нові тренди, які в перспективі матимуть позитивний вплив на розвиток агропромислового виробництва в Україні, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, коментуючи наслідки застосування податкової новації за результатами закінчення сезону масового експорту соєвих бобів.

Насамперед, у 2018/2019 маркетинговому році суттєво зросли обсяги переробки сої, зауважив експерт. Зокрема, якщо за перші десять місяців 2017/2018 м. р. вони становили 816,5 тис. т, то за той же період поточного року зросли більш, ніж на чверть, і перевищили 1 млн т. За перші три місяці 2019 року обсяги переробки сої в Україні збільшилися до понад 437 тис. т, тобто у півтора рази перевищили показник за відповідний період 2018 року у 290 тис. т. Очікується, що за результатами 2018/2019 м. р. обсяги переробки сої зростуть проти попереднього періоду більш ніж на 35%.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Цього року повний великодній кошик, що включає традиційні м’ясні продукти, сир, яйця, паску, вершкове масло, м’який та твердий сири, а також додаткові продукти – помідори, огірки, яблука та червоне вино, коштуватиме, в середньому по Україні, 711 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, вже четвертий рік поспіль найдешевшим великодній кошик буде у Тернопільській області – 644 грн, а найдорожчим – 830 грн – у Києві. Це залежить від цінових коливань на продукти харчування в областях України, пояснив експерт.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Запровадження з 1 січня цього року нової нормативної грошової оцінки (НГО) земель сільгосппризначення зумовить зниження у 2019 році рівня доходів бюджетів різних рівнів – у першу чергу, бюджетів територіальних громад, розташованих на сільських територіях. За оцінками науковців, рівень бюджетних втрат від реалізації цієї новації у поточному році може перевищити 2 млрд грн, поінформував завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

За його словами, внаслідок запровадження нового підходу до оцінки сільгоспугідь з метою їх оподаткування загалом по Україні показник НГО знизився майже на 11% проти рівня 2018 року.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

2019 року вартість великоднього кошика – за середніми цінами по Україні станом на початок квітня – складе близько 532 грн. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 26 грн – тобто на 5,1% – дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував 506 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 85 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За останніми повідомленнями Державної служби статистики України, обсяг освоєних (використаних) капітальних інвестицій в аграрний сектор економіки за січень−грудень 2018 року порівняно з попереднім роком у цінах відповідних років збільшився на 14,0%. Втім, з урахуванням інфляції їх реальний приріст становив лише 8,5%, зауважив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль.

За його словами, це найнижчий показник темпів приросту капітальних інвестицій за останні три роки: у 2016 році він становив 49,5%, а у 2017 році – 30,7%.

Детальніше

   

Сторінка 1 з 37

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>