ННЦ Інститут аграрної економіки

moloko pg_svynous_2Зимою пропозиція молока зазвичай скорочується через сезонне коливання продуктивності корів, що штовхає ціни на молокопродукти вгору. За словами Івана Свиноуса, провідного наукового співробітника відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки», зимою 2024-2025 років підвищенню собівартості молока від сільськогосподарських підприємств також сприяють додаткові чинники, а саме:

  • посилення податкового навантаження на фонд заробітної плати найманих працівників внаслідок підвищення військового збору до 5%;
  • здорожчання пального, яке в умовах перебоїв з електропостачанням стало основним джерелом енергії, що забезпечує механізацію виробничих процесів у молочному скотарстві – зокрема первинну обробку.

В такий ситуації, за оцінкою експерта, оптово-відпускні ціни на продукцію молокопереробних підприємств зростатимуть. До того ж податкові новації і подорожчання пального аналогічно впливатимуть і на роздрібну торгівлю.

Детальніше

 

zvit nbuУ нещодавно опублікованому виданні «Інфляційний звіт. Жовтень 2021 року» Національний банк України використав дані, наведені у статті завідувача Відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» д.е.н. Олександра Захарчука.

Розділ «Подальший розвиток АПК залежить від ефективного вирішення низки викликів» (стор. 23) Звіту містить пряме посилання на статтю Олександра Захарчука «Бар’єр для інвестицій», опублікованій на сайті AgroTimes.ua.

 

24 agro

За словами науковиці Інституту аграрної економіки Людмили Пархоменко, традиційно у період масового цукроваріння – з вересня по листопад – спостерігається стабілізація цін на цукор.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, загалом цінова ситуація на ринку цукру залишається стабільною та прогнозованою, очікується незначне підвищення цін на цукор до кінця поточного року, – зазначила науковиця у коментарі 24 Каналу.

У вересні 2024 року середня ціна на цукор, за даними Мінфіну, становила 35,09 гривні за кілограм, у жовтні – 33,55 гривні за кілограм, а станом на кінець листопада цього року у роздрібній мережі можна було придбати цукор за 34,57 гривні за кілограм.

Джерело: 24 канал

   

kartoplia espresoЗа даними Інституту аграрної економіки, у січні-жовтні до України завезли 24,3 тисячі тонн картоплі. Це на 91% більше, ніж за аналогічний період торік. “Другий хліб” імпортували переважно з Польщі, Єгипту й навіть Азербайджану.

Зростання імпорту фіксується з другого півріччя. Тобто у період, коли стало остаточно зрозуміло, що спека й посуха негативно вплинули на врожай картоплі в нашій країні, — зауважує Богдан Духницький, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ “Інститут аграрної економіки”. — Окремі фахівці галузі зазначають, що, крім погодного чинника, далося взнаки скорочення площ під картоплею як з боку професійних фермерів, так і господарств населення. Хоча левову частку пропозиції картоплі (98%) забезпечують саме останні.

Детальніше

 

miaso gruden_kopytecНауковиця Інституту аграрної економіки Наталія Копитець розповіла, що традиційно на новорічні та великодні свята спостерігається відчутне зростання цін на основні види м'яса – яловичину, свинину та м'ясо птиці, передає 24 Канал.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, перед Різдвом та Новим роком можливе підвищення роздрібних цін на ці види м'яса до 9%.

Джерело: 24 канал

   

Сторінка 24 з 351

<< Початок < Попередня 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Наступна > Кінець >>