ННЦ Інститут аграрної економіки

moloko pg_svynousЗвісно, виробники шукають рішення, які дозволяють не переривати виробництво під час відключень світла. Але Іван Свиноус, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки», вказує на додатковий тиск здорожчання пального, яке в умовах перебоїв з електропостачанням стало основним джерелом енергії для механізації виробничих процесів у молочному скотарстві, зокрема, первинної обробки.

Через сукупність негативних чинників науковці Інституту аграрної економіки очікують, що в січні 2025 року вартість молочних продуктів порівняно з груднем 2024 року зросте на 8-19%, а саме:

  • пастеризоване питне молоко 2,5%: +19%, до 65,45 грн/кг;
  • кефір 2,5%: +12%, до 72,30 грн/кг;
  • сметана 15%: +12,8%, до 176,80 грн/кг
  • сир кисломолочний 9%: +8,9%, до 280 грн/кг;
  • вершкове масло 73%: +8,2%, до 560,80 грн/кг;
  • тверді сири: +11-13%, до 580-630 грн/кг.

Джерело: the page

 

ovochi nechyporenkoЗростання цін на овочеву продукцію стимулюватиме агробізнес до нарощування обсягів виробництва у 2025 році.

Таку думку в коментарі AgroPortal.ua висловив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.

За його словами, втрати внаслідок повномасштабного вторгнення рф на територію України значних площ, на яких вирощувалися овочі, мали свої негативні наслідки. Проте у 2023-2024 роках зросли посівні площі під овочеві культури в центральних та західних регіонах країни. Таким чином, у результаті переміщення аграріїв з півдня та переходу на нові районовані культури обсяги виробництва овочів частково відновились.

Детальніше

 

miaso pg_kopytecНаталія Копитець, провідна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» підтверджує, що великі підприємства – основні виробники м’яса птиці та свинини забезпечили себе альтернативними джерелами електроенергії. На думку експертки, це дозволяє не порушувати виробничий процес, однак значно підвищує собівартість м’яса і врешті-решт зумовлює підвищення цін на нього.

Через сукупність факторів, за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, перед Різдвом та Новим роком можливе підвищення роздрібних цін на яловичину, свинину і курятину до 9%.

Джерело: the page

   

ovochi sichenНауковиця "Інституту аграрної економіки" Інна Сало у коментарі 24 Каналу розповіла, що на динаміку цін на плодоовочеві істотно впливає низка чинників. Серед них оперативність і обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, ціни на пальне.

Науковці "Інституту аграрної економіки" повідомляють, що станом на 18 грудня 2024 року проти кінця листопада цього року, зросли ціни на овочі борщового набору. Картопля подорожчала до 35,85 гривні за кілограм (+15%), капуста білокачанна – до 39,59 гривні за кілограм (+22,8%), морква – 30,03 гривні за кілограм (+6%). Водночас ціна на буряк знизилась на 2,7% і становить зараз 19,61 гривні за кілограм. Цибуля ріпчаста подешевшала до 18,10 гривні за кілограм (-0,8%).

Детальніше

 

ripak prohnoz_2025У 2025 році аграрії продовжать робити ставку на олійні культури, оскільки ті залишаються більш прибутковими порівняно із зерновими.

Такий прогноз Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

За інформацією заступника директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, члена-кореспондента НААН Олександра Нечипоренка, за підсумками 2024 року найбільш рентабельними будуть олійні культури. Ріпак, зокрема, матиме показник до 60%, соя — до 40%, а соняшник — до 30%.

Детальніше

   

Сторінка 22 з 351

<< Початок < Попередня 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Наступна > Кінець >>