ННЦ Інститут аграрної економіки

ukrainski produktyХарчова промисловість України навіть у складних умовах, спричинених повномасштабним вторгненням рф на територію нашої держави, продовжує займати значне місце у товарній структурі зовнішньої торгівлі України, зазначив віце-президент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку переробки сільськогосподарської продукції у повоєнній Україні» на сесії Загальних зборів Національної академії аграрних наук України, яка відбулась 12 грудня 2024 року.

За його словами, у 2023 році із усього обсягу експортованих товарів частка:

  • готових харчових продуктів складала 9 %,
  • жирів та олій тваринного або рослинного походження – 15,6 %,
  • продуктів рослинного походження – 32,4 %, включаючи зернові культури (23 %), а також насіння і плоди олійних культур (7,8 %);
  • продуктів тваринного походження – 3,8 %, включаючи м’ясо та їстівні субпродукти (2,5 %), а також молоко та молочні продукти, яйця птиці й натуральний мед (1,1 %).

    Детальніше

 

vzpichka pg_cheremisinaЗростання цін на хліб триватиме. За прогнозами Інституту аграрної економіки, протягом грудня-березня 2024-2025 років хліб у середньому додасть в ціні 6-10%, а саме:

  • хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку: +8,1% до 53,90 грн/кг;
  • хліб пшеничний з борошна першого ґатунку: +8,0% до 44,1 грн/кг;
  • хліб житній: +9,8% до 46,8 грн/кг;
  • батон: +6,1% до 27,9 грн за 500 г.

«Враховуючи соціальну значимість хлібопекарської продукції, суттєвих цінових стрибків не очікується, – коментує Світлана Черемісіна, головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки». – Але негативний вплив здорожчання сировини для хлібовиробництва і складної ситуації в енергетиці виробники компенсують за рахунок більш помітного зростання цін на кондитерську продукцію».

Отже, зимою 2024-2025 українцям буде не солодко – адже виробники підвищуватимуть роздрібні ціни на печиво, тістечка, випічку, торти тощо, щоб компенсувати зростання собівартості соціальних сортів хліба.

Джерело: the page

 

pererobna promyslovistВ Україні, яка має великий потенціал щодо виробництва сільськогосподарської продукції, сформувалася досить потужна і багатовекторна сфера її переробки. Вона представлена насамперед потужностями харчової промисловості, зазначив віце-президент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку переробки сільськогосподарської продукції у повоєнній Україні» на сесії Загальних зборів Національної академії аграрних наук України, яка відбулась 12 грудня 2024 року.

За його словами, динаміка та обсяги виробництва у сфері переробки завжди формувалися залежно від стану та потреб економіки країни. Навіть у кризові роки показники діяльності харчової промисловості здебільшого були більш стійкими до впливу негативних змін порівняно з показниками вітчизняної промисловості в цілому.

Детальніше

   

ovochi pg_salo«Для зменшення втрат плодоовочевої продукції, яку заготовили виробники для реалізації наприкінці зими та навесні, важливе дотримання технологій зберігання у сховищах. Це напряму залежить від енергопостачання, наприклад для сховищ з регульованим газовим середовищем», – говорить Інна Сало, головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки».

Тому через складнощі зберігання та інші фактори науковці прогнозують зимою зростання цін на капусту білокачанну до 45 грн за кг (+7%) та ріпчасту цибулю – до 20 грн за кг (+14%).

 Джерело: the page

 

kraftУкраїна, яка є одним з ключових гарантів продовольчої безпеки у глобальному масштабі, несе відповідальність за стабільне забезпечення потреб світового продовольчого ринку, зазначив віце-президент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку переробки сільськогосподарської продукції у повоєнній Україні» на сесії Загальних зборів Національної академії аграрних наук України (НААН), яка відбулась 12 грудня 2024 року.

За його словами, нині частка нашої держави у світовому експорті соняшникової олії складає 40,3 %, кукурудзи – 15 %, ячменю – 8,4 %, пшениці – 7,9 %, цукру – 1,1 % .

Прискорення подальшого розвитку переробки сільськогосподарської продукції є одним із нагальних завдань у сфері розвитку агровиробництва в Україні, наголосив Юрій Лупенко.

Детальніше

   

Сторінка 21 з 351

<< Початок < Попередня 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Наступна > Кінець >>