Архів новин

spozhyvchi tcinyУ жовтні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування зросли проти вересня на 1 %, припинивши тим самим своє зниження, яке тривало з липня поточного року. Найбільше зросли ціни на овочі (+14,0 %), яйця (+10,1 %) та молоко (+2,1 %), поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Держстатом дані про інфляцію на споживчому ринку за жовтень 2023 року.

Крім зазначених продуктів, зазначив він, також зросли ціни на масло вершкове – на 2,9 %, молочні суміші для дитячого харчування – на 2,5 %, сметану жирністю до 15 % – на 2,2 %, м’які сири жирні – на 1,9 %, сало – на 1,6 %, яловичину – на 1,4 %. В межах  одного відсотка також збільшилися ціни на хліб, манні та ячні крупи, птицю (тушки та філе), морожену рибу.

Детальніше

   

Ілюстрація створена художницею Беатою Куркуль (Литва) за допомогою штучного інтелекту (MidJourney)Шановні колеги! Дорогі аграрії!

Щиро Вітаю Вас із професійним святом – Днем працівників сільського господарства!

Другий рік поспіль ми відзначаємо його в умовах повномасштабного вторгнення рф на територію України. За цей час аграрії в черговий раз продемонстрували неймовірну стійкість, забезпечивши достатні для потреб країни обсяги виробництва сільськогосподарської продукції в умовах зменшення посівних площ, вибухонебезпечного забруднення сільськогосподарських угідь, втрати відчутної частини виробничих потужностей, порушення логістичних зв’язків та інфраструктури.

Детальніше

   

dyktant

   

pidpriyemstvo-umanУ 2022 році кількість діючих підприємств у галузі сільського, лісового та рибного господарства зменшилася з 51,8 тис. до 35,6 тис, тобто майже на третину (-31,4 %). Для галузі це найбільше зниження з 2012 року, яке водночас перевищує відповідний показник по економіці в цілому (-29,6 %). Кількість  фізичних осіб-підприємців у галузі скоротилася значно менше – на 11,3 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України дані про кількість діючих суб’єктів господарювання у 2010-2022 роках.

За його словами, кількість підприємств, які займалися рослинництвом – вирощування однорічних і дворічних культур – зменшилася у 2022 році з 40,6 тис. до 28,0 тис. (-31,2 %), вирощуванням багаторічних культур – з 1,6 тис. до 1,1 тис. (-31,1 %). тваринництвом – з 3,7 тис. до 2,6 тис. (-28,9 %), змішаним сільським господарством – з 988 до 616 одиниць (-37,7 %), допоміжною діяльністю у сільському господарстві та післяурожайною діяльністю – з 2,3 тис. до 1,5 тис. (-32,8 %).

Детальніше

   

N 2023-10-18_foto_2Заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов взяв участь у Форумі «Трансформація продовольчої системи в Україні», який відбувся на 17 жовтня 2023 року ) у м. Рим, Італія на базі Міжнародної організації «International Fund for Agricultural Development» (IFAD) за підтримки Проекту міжнародної технічної допомоги «Німецько-український агрополітичний діалог».

Він був єдиним представником наукової спільноти у складі делегації українських аграрників на чолі з заступником Міністра аграрної політики та продовольства України Маркіяном Дмитрасевичем.

Детальніше

   

ovochi 2У вересні 2023 року найвідчутніше зменшилися споживчі ціни на моркву – до 11,03 грн/кг, тобто на 37,3 % менше, ніж у серпні. Майже на третину зменшились ціни на буряк (-30 %) і більш ніж на чверть – на цибулю ріпчасту (-28,7 %). Лише капуста білокачанна продемонструвала дещо нижчу динаміку падіння цін – на 17,8 %. При цьому цибуля та морква подешевшали проти грудня 2002 року більш ніж удвічі –на 58 % та 50,7 % відповідно, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України ціни на споживчому ринку у вересні 2023 року.

За його словами, серед інших продуктів харчування найбільше подешевшали яблука (-29,2 %) та картопля (-14,9 %). У вересні також подешевшали крупи гречані (-9,2 %) та пшеничні (-3,2 %), рис (-1,8 %), олія соняшникова (-1,5 %), сметана жирністю до 15 % (-0,4 %), молоко пастеризоване жирністю (-0,3 %) та риба морожена (-0,3 %).

Детальніше

   

fokusЗа даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", протягом вересня цінники на крупи не могли не тішити українців. Так, вартість гречки, порівняно з серпнем, знизилася на 18,1% – до 36,34 грн/кг, крупи манні подешевшали на 1,4% – до 21,39 грн/кг, рис втратив ціні 2,1% і коштує 54,49 грн/кг, а середні ціни на пшоно загалом не змінились. Трішки подешевшав кілограм борошна — від 15,89 до 15,81 грн, а також знизились середні ціни на макаронні вироби — з 30,89 до 30,40 грн/кг. А от хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку додав в ціні 0,8% – до 42,67 грн/кг.

З-поміж плодових у вересні найбільше подешевшали яблука. В Інституті з посиланням на офіційні дані Мінфіну повідомили, що ціна цього фрукту знизилася на 27,8% до 18,34 грн/кг, виноград подешевшав на 11,8% до 74,65 грн/кг. Водночас банани подорожчали на 12,5% – до 44,92 грн/кг. Ціни на окремі види овочів борщового набору за перший місяць осені знизилися. Капуста білокачанна втратила в ціні 16% і на кінець вересня коштувала 7,80 грн/кг, картопля подешевшала на 19,7% до 9,32 грн/кг. Буряк та цибуля ріпчаста додали в ціні 0,7% – до 8,75 грн/кг та 10,1 % – до 13,32 грн/кг відповідно.

Детальніше

   

produkty 3У вересні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування продовжили своє зниження. Втім, минулого місяця воно склало лише 0,6 %, тоді як у серпні становило 3,9 %, а у липні – 2,1 % проти попередніх місяців, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Держстатом дані про інфляцію на споживчому ринку за вересень цього року.

За його словами, найбільш суттєво у вересні проти серпня знизились споживчі ціни на овочі (-9,7 %) та фрукти (-5,1 %). При цьому у серпні їх зниження складало відповідно 37,6 % та 4,2 %, а у липні – 18,2 % та 1,3 %.

Детальніше

   

v pugachovУзгодження процесу трансформації продовольчих систем України із законодавством ЄС допоможе досягти стійкості до ринкової нестабільності та доступності харчових продуктів для всіх груп населення завдяки створенню «рівних умов гри» в Європі, зазначив старший науковий співробітник Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Володимир Пугачов, виступаючи на організованому Європейським Союзом семінарі «EU-REGION Dialogues on Sustainable Food Systems» – «Діалог Єврорегіону щодо сталих продовольчих систем», який відбувся 27-28 вересня 2023 року у Тбілісі, Грузія.

У своїй доповіді науковець представив особливості України щодо трансформації продовольчих систем, а також визначив безпосередні, середньострокові та довгострокові чинники, що впливають на зміни вирощування та виробництва продовольства в Україні.

Детальніше

   

s h_tehnikaУ 2023 році зберігається загальна тенденція до скорочення обсягів експорту сільськогосподарської техніки, яка намітилась торік, поінформував старший науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Ярослав Навроцький.

За його словами, значне скорочення обсягів експорту майже усіх видів сільськогосподарської техніки, яке відбулося у 2022 році, спричинене цілою низкою чинників.

Детальніше

   

Сторінка 6 з 152

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>