Архів новин

den vyshyvanky18 травня 2023 року у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» відбулися урочисті збори колективу, присвячені Дню науки.

У рамках заходу директор наукової установи академік НААН Юрій Лупенко, привітав співробітників з Днем науки та вручив відомчі нагороди.

За наукові здобутки та досягнення, активну громадянську позицію та з нагоди Дня науки Рішенням Президії НААН України, доктора економічних наук, завідувачку відділу обліку та оподаткування Юлію Бездушнуbezdushna нагороджено пам’ятною ювілейною медаллю «100 років Національній Академії аграрних наук України».

Вона також посіла перше місце у конкурсі на кращу наукову роботу серед відділів Інституту, який відбувся в рамках Дня науки. Друге місце завоювала доктор економічних наук, завідувачка відділу соціально-економічного розвитку сільських територій Наталія Патика.patyka На третьому місці – доктор економічних наук, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Олександр Захарчук.zakharchuk

Завершився захід урочистим фото з нагоди Дня вишиванки, яка є символом національної єдності, патріотизму та культурного спадку України.

   

molokoЗниження ставки ПДВ при оподаткуванні операцій з постачання молока та молокопродуктів навряд чи призведе до очікуваних розробниками соціально-економічних ефектів, заявив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, коментуючи проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зниження ставки податку на додану вартість для молока і молочної продукції (реєстр. № 9161 від 31.03.2023).

Даним законопроектом передбачається запровадження зниженої – у розмірі 10 % проти нинішньої у 20 % – ставки ПДВ при оподаткуванні операцій з постачання молока та молочних продуктів, що, на думку розробників, має призвести до «забезпечення доступності життєво необхідних молочних товарів для широких верств населення», «попередження занепаду вітчизняного тваринництва» і «детінізації ринку цих продуктів».

Детальніше

   

spozhyvchi tovary_2У квітні 2023 року зростання цін на споживчому ринку склало 0,2 % проти попереднього місяця. Це найнижчий показник з лютого 2022 р, коли розпочалася повномасштабна військова агресія рф проти України. Ціни на продукти харчування зросли на 0,3 %, що також є найнижчим показником за період війни. Найнижчим є зростання споживчих цін і у річному вимірі: проти квітня 2022 року вони зросли на 17,9 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у квітні 2023 року.

За його словами, сповільнення темпів зростання цін на споживчому ринку тривало з листопада 2022 року по березень 2023 року, коли вони зросли на 1,5 % проти попереднього місяця. Однак у квітні ці темпи впали майже до мінімуму – до 0,2 %. У квітні проти березня 2023 року ціни на продукти харчування зросли в середньому на 0,3 %. При цьому найбільше зросли ціни на м’ясо й м’ясопродукти (+3,3 %), а також на рибу та продукти з риби (+0,5 %).

Детальніше

   

produktyЗа рік війни продукти харчування в Україні подорожчали на 31,5 %. При цьому споживчі вже у березні 2022 року – після початку повномасштабного вторгнення рф на територію України – ціни на продукти харчування зросли на 6,4 % проти лютого і до червня продовжували зростати випереджаючими, у порівнянні з 2021 роком, темпами. У жовтні 2022 року було зафіксовано найбільше, крім березня, зростання – на 4,2 %, після чого темпи приросту знизилися до 0,5-0,7 % на місяць, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у березні 2023 року.

У березні проти лютого 2023 року ціни на продукти харчування зросли на 2,3 %. Найбільше – на 17,3 % – збільшилися ціни на овочі, на другому місці – яйця (+1,8 %), далі сир і м’який сир (+1 %). Ціни на інші продукти зросли менше, ніж на 1 %, а на олію соняшникову та хліб і хлібопродукти навіть зменшилися, поінформував науковець.

Детальніше

   

24 ekonomika_salo

Дешевих овочів не буде до літа

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, розширення вітчизняної пропозиції на овочевому ринку відбудеться в сезон урожаю овочів відкритого ґрунту. Оскільки Херсонська область все ще в зоні бойових дій, сезон раннього врожаю розпочнеться із запізненням.

А от що стосується фруктів, то на ринку плодів обсяги продаж помітно збільшаться у другій декаді червня внаслідок розширення вітчизняного урожаю ягід суниці та кісточкових плодів.

Детальніше

   

pasko salo_kopytec_24Яйця подешевшають

Світлана Пашко резюмує, що період максимального попиту на курячі яйця вже пройшов. Тож традиційно після Великодня починається поступове зниження цін на яйця через зменшення попиту і збільшення їх пропозиції.

Це пов’язано з приходом на ринок продукції приватних господарств, які виробляють приблизно половину всього обсягу яєць в Україні, пояснює науковиця.

Детальніше

   

24 kanal_kopytec

Ціна м'яса

Як і прогнозували науковці Інституту аграрної економіки, в останній декаді квітня 2023 року порівняно з відповідним періодом лютого 2023 року відбулося здорожчання основних видів м’яса – яловичини, свинини та курятини.

  • Якщо ціни на яловичину – гуляш та ребра, а також на курятину – стегна, гомілки та філе – зросли на 2,5–6,7%, то свинина стала дорожчою на 11,4–23,2%.
  • Це зумовлено підвищеним попитом напередодні та в період Великодніх свят.
  • Найбільше здорожчання свинини, пояснюється тим, що страви зі свинини є традиційними на Великодньому столі.

    Детальніше

   

import produktivЗа даними Державної митної служби, у січні-березні 2023 року Україна імпортувала агропродовольчої продукції на суму 1790 млн дол. США. Це на 22 % більше, ніж у І кварталі 2022 року, коли було ввезено сільськогосподарських і харчових продуктів вартістю 1469 млн дол. США, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

За його словами, країни Європейського Союзу продовжують залишатись найбільшими постачальниками продовольства в Україну. Здійснивши в нинішньому році продажі на 907 млн дол. США, вони зайняли в структурі вітчизняного імпорту 50,7 %. Закупівлі з інших основних регіонів є значно меншими, зокрема, з Азії – 398 млн дол. США (22,2 %), Африки – 79 млн дол. США (4,4 %).

Детальніше

   

ptytsiaЗа прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, у 2023 році виробництво м’яса птиці зросте проти попереднього року на 1,1 % – до 1,7 млн т, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу установи «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2023 році (березень 2023 року)».

Таке зростання очікується на фоні суттєвого зменшення цього виду продукції – майже на 8 % – у 2022 році переважно внаслідок воєнних дій в Україні, зазначив науковець.

Детальніше

   

nechyporenko uriadovyi_kurierТруднощі воєнного часу

«Насамперед є проблеми з досвідченими механізаторськими кадрами, адже частина з них нині перебуває в лавах захисників Вітчизни. У деокупованих регіонах не вистачає технічних засобів, які знищили чи вивезли окупанти. У всій країні відчутний дефіцит добрив та насіння окремих культур. На тлі мінімального фінансового забезпечення кампанії відбувається зростання цін на всі матеріально-технічні ресурси. Проте посівна вже триває на всіх територіях, де це можливо», — зазначає заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» — виконавчого директора Північного міжрегіонального наукового центру НААН, доктор економічних наук Олександр Нечипоренко.

Детальніше

   

Сторінка 9 з 150

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>