Архів новин
Ріпаково-соєвий дисбаланс: якою ціною українських фермерів змусили допомогти переробникам – коментар Богдана Духницького діловому онлайн-виданню Комерсант Український
«Комерсант Український» звернувся до Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», аби там оцінили потенціал України у переробці аграрної продукції. За словами провідного наукового співробітника відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції інституту, доктора економічних наук Богдана Духницького, товари харчової і переробної промисловості все ж мають доповнюючу роль в експорті агропродовольчої продукції України.
У 2024 році вартість продажів переробленої продукції на зовнішніх ринках перевищила 4 млрд доларів США, відновившись до показників 2021 року, і це склало майже 17% у товарній структурі агропродовольчого експорту України. За 10 місяців нинішнього року всього експортовано такої продукції на суму близько 3,6 млрд доларів США, а її частка наразі зросла до 19,5%.
Озимі-2026. На яких культурах зосередились аграрії, а які випали із сівозміни – коментар Дмитра Людвенка онлайн-ресурсу AgroPortal
Площа посіву озимих на зерно у 2025 році становитиме приблизно 5,4 млн га, що на 4% менше за попередню кампанію. Серед олійних культур, зокрема, посів ріпаку очікується на площі 1,1 млн га, що на 4,7% менше, ніж торік.
Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначили у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки».
За словами старшого наукового співробітника відділу економіки аграрного виробництва, д.е.н. Дмитра Людвенка, за першу декаду листопада поточного року виконання прогнозу посіву зернових культур становить понад 94%. Осіння посівна проходить в умовах високих економічних, кліматичних та воєнних ризиків.

Надія Столярчук: Цифрові інновації в аграрному секторі мають важливий вплив на сталий розвиток та стійкість у контексті післявоєнного відновлення України
Цифрові інновації в аграрному секторі мають важливий вплив на сталий розвиток та стійкість і набувають особливої актуальності у контексті післявоєнного відновлення України, зазначила провідна наукова співробітниця відділу організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Надія Столярчук, інформуючи про семінар «Цифрова трансформація для сталого розвитку: німецько-українські перспективи майбутніх сільськогосподарських та продовольчих систем у Європі», який відбувся у змішаному форматі 10–12 листопада 2025 року у м. Галлє, Федеративна Республіка Німеччина. Організатор заходу – Інститут сільськогосподарського розвитку в перехідних економіках імені Лейбніца IAMO.
Семінар мав за мету розглянути питання впливу цифрової трансформації на сільськогосподарські та продовольчі системи, з особливим акцентом на сталому розвитку, інноваціях та політиці в Україні та Німеччині.
Українські сири зникають з полиць: чому магазини заполоняє імпорт – коментар Ольги Козак Інтернет-виданню 24 канал
Польські та німецькі сири витісняють українську продукцію з полиць магазинів через нижчі ціни. Вітчизняні виробники на внутрішньому ринку програють конкуренцію європейським країнам через низку причин.
Як зріс імпорт сирів до України?
Українські виробники сирів перебувають під тиском імпортної продукції, темпи завезення якої активізувалися наприкінці 2025 року. Вітчизняні сири програють завезеним у цінах через виробничі, логістичні та фінансові виклики. Про це в коментарі 24 Каналу розповіла науковиця Інституту аграрної економіки Ольга Козак.
Дешевше не буде: наскільки зросте ціна яблук до кінця 2025 року – коментар Інни Сало Інтернет-виданню 24 канал
Потреба українців у споживанні яблук забезпечена менш як на половину, а середньомісячні ціни на них у 2025 році зросли понад удвічі в порівнянні з минулим. Про це в коментарі 24 Каналу розповіла науковиця Інна Сало.
До кінця 2025 року очікується сезонне щомісячне здорожчання яблук на 7 – 10 % порівно з нинішніми цінами. Викликає занепокоєння той факт, що наразі існує проблема забезпечення потреб населення за умов його низької купівельної спроможності, наявних високих цін і недостатнього обсягу фонду споживання.
Науковці Інституту аграрної економіки порахували, що рівень споживання яблук в Україні становить не більш як 23 кілограми на одну людину на рік. Тоді як раціональна річна норма споживання становить 50 кілограмів. Тож потреба населення в яблуках забезпечена тільки на 46 %.
Непростий сезон: з якою урожайністю та вологою збирають кукурудзу – коментар Дмитра Людвенка онлайн-ресурсу AgroPortal
Жнива кукурудзи в Україні у розпалі, хоч темпи і відстають від минулорічних: на кінець жовтня було зібрано лише 40% площі. Головна причина повільного збору – складні погодні умови.
У Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» уточнюють, що певні проблеми зі збиранням культури існують у центральних регіонах. Зокрема, в Черкаській та Кіровоградській областях, де через тривалі дощі та вологу погоду темпи збирання відстають від сусідніх регіонів – наприклад, Дніпропетровщини.
Водночас Дніпропетровська область обмолотила понад 60% посівних площ, за нею Закарпаття та Полтавщина – близько 50%. Найгірше збір іде у Вінницькій, Львівській та Чернівецькій областях – у межах 10%.
Ціни на шоколад залишаться високими: скільки триватиме здорожчання – коментар Богдана Духницького Інтернет-виданню 24 канал
Попри зниження цін на какао-боби у світі, вартість шоколаду залишатиметься високою через ризики, які не дозволяють повернути достатні рівні виробництва. Про це в коментарі 24 Каналу розповів доктор економічних наук Богдан Духницький.
Нестабільність на ринку какаопродуктів викликана проблемами в країнах Західної Африки, зокрема посухою й оновленням какао-плантацій. Проте загалом для сировини протягом останніх місяців фіксують тенденцію зниження вартості.
Світові ціни на шоколад поки залишатимуться високими, адже ризики не дозволяють повернути достатні рівні виробництва. Нині можна констатувати чергове зростання цін на какаопродукти в Україні, яке в найближчі місяці має продовжитися внаслідок впливу останніх актуальних тенденцій на глобальних ринках цих продуктів, що досі залишаються далекими від стабільності.
Зниження споживчих цін на продукти не стримало інфляцію у вересні 2025 року – Юрій Лупенко
Споживчі ціни на продукти харчування у вересні 2025 року, як і у серпні, знизилися проти попереднього місяця на 0,9 %, однак загальний рівень інфляції склав 0,3 % проти -0,2 % у серпні. В основному продовження зниження цін на продукти харчування відбулося внаслідок здешевлення фруктів (-11,8 %) та овочів (-10,6%), а також яєць (-2,9 %) та цукру (-1,5 %), тоді як інші продукти харчування здорожчали від 0,1 % – на сир і м’який сир до 2,1 % – на олію соняшникову, поінформував в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи повідомлення Держстату України щодо динаміки споживчих цін у вересні 2025 року.
За його словами, визначальним для відновлення позитивного значення інфляції до попереднього місяця, після дефляції у липні та серпні (-0,2 %), стало відновлення зростання споживчих цін на одяг та взуття (+8,2 %), освіту (+12,4 % !), а також алкогольні напої, тютюнові вироби, ресторани та готелі (+1,2 %), охорону здоров’я (+0,8 %), автодорожній пасажирський транспорт (+0,6 %).
Кава раптово злетіла в ціні: скільки триватиме здорожчання зерен – коментар Богдана Духницького Інтернет-виданню 24 канал
Непередбачувана зміна погоди в Бразилії та В’єтнамі позначилася на світовому ринку кави. Попит нині перевищує пропозицію, що напряму впливає на ціни. Про це в коментарі 24 Каналу розповів доктор економічних наук Богдан Духницький.
Заморозки й посуха в Бразилії, а також бездощів’я у В’єтнамі, на зміну якому прийшли зливи, вплинули на динаміку цін на каву.
Існують небезпідставні побоювання, що наслідки цих погодних катаклізмів не лише призведуть до зниження урожаю цьогоріч, а й – через погіршення стану кавових дерев – вплинуть на виробництво кави у 2026 році. Бразильські експортери, як і раніше, не пропонують великих обсягів кавових зерен на продаж. Також несприятливих погодних умов зазнає В’єтнам, де основні регіони вирощування кави спочатку потерпали від посухи, до якої згодом – під час збору врожаю – додалися сильні дощі.
Сторінка 1 з 166
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>

















