ННЦ Інститут аграрної економіки
Богдан Духницький: через активні воєнні дії на плодоовочевому ринку України збережеться високий ступінь невизначеності і ризиків
Незважаючи на триваюче повномасштабне вторгнення рф на територію нашої держави та активні воєнні дії, товарна структура імпорту в Україну як овочів, так і фруктів, залишається типовою, включаючи звичні позиції, зазначив провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький, виступаючи на конференції «VeggiFruits. Переробка овочів і фруктів», яка відбулася 28 листопада 2024 року у Києві.
Основними імпортованими овочами в Україну стали помідори, цибуля, капуста, морква, огірки, солодкий перець. На них припало приблизно 80 % кількісних обсягів закупівель з-за кордону, зазначив він у своїй доповіді «Тенденції імпорту плодоовочевої продукції в Україну».
Чи зміняться ціни на продукти перед різдвяними та новорічними святами – коментар Наталії Копитець 24 каналу
Науковиця Інституту аграрної економіки Наталія Копитець розповіла, що традиційно на новорічні та великодні свята спостерігається відчутне зростання цін на основні види м'яса – яловичину, свинину та м'ясо птиці, передає 24 Канал.
За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, перед Різдвом та Новим роком можливе підвищення роздрібних цін на ці види м'яса до 9%.
Джерело: 24 канал
Присутність української агротехніки на внутрішньому ринку скорочується – Ярослав Навроцький
Розвиток промислових підприємств вітчизняного сільськогосподарського машинобудування знаходиться під негативним впливом наслідків повномасштабного вторгнення рф на територію України, зазначив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Ярослав Навроцький.
За його словами, значна частина виробничих потужностей підприємств галузі знищена, пошкоджена, опинилася під окупацією або знаходиться у зоні бойових дій.
Ситуація погіршується через шкідливу дію суто економічних чинників, серед яких інфляційні процеси, порушення логістичних зв’язків та співпраці з постачальниками, зростання цін на енергетичні ресурси, проблеми забезпечення виробництва кваліфікованими кадрами тощо.
Вдвічі дорожче, ніж торік. Чому злетіли ціни на картоплю і що буде далі – коментар Інни Сало РБК-Україна
В Інституті аграрної економіки зазначають, що у 2024 році через спеку та посуху був нижчий урожай картоплі, ніж торік. Це вплинуло на формування пропозиції та ціни.
"На споживчу ціну впливає низка чинників – отриманий господарствами населення урожай, обсяги закупки картоплі посередниками у населення та оперативність її постачання у роздрібну мережу", – пояснює головний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", д.е.н. Інна Сало.
Також на ціну вплинуло зменшення посівних площ – через економічні та логістичні труднощі деякі фермери скоротили площі під картоплю, а це зменшило обсяг виробництва. А ще зросли виробничі витрати – підвищились ціни на паливо, добрива та інші ресурси.
Попри стабілізацію ціни картопля продовжує бити рекорди вартості – коментар Інни Сало 24 каналу
У 2024 році відбулося рекордне зростання цін на картоплю на українських ринках та у магазинах, передає 24 Канал. За інформацією науковиці Інституту аграрної економіки Інни Сало на кінець листопада – початок грудня на ринку картоплі відбулася певна стабілізація цін завдяки залученню імпорту.
Станом на 26 листопада 2024 року середня ціна картоплі, за даними Мінфіну України, становить 32,82 гривні за кілограм.
Це удвічі перевищує показник у 16 гривень за кілограм за відповідний період 2023 року. Рожева картопля, сорти якої краще зберігають форму і мають більш щільну текстуру, до 15 % дорожча за жовту чи білу. Зараз вона коштує 37,64 гривні за кілограм.
Однією з основних причин рекордного стрибка цін на картоплю цього року є посухи та спека, які не дали розвинутись якісному врожаю у достатній кількості. Це спричинило дефіцит на ринку, а вкупі з продовольчою інфляцією це підняло ціни до захмарних значень.
Джерело: 24 канал
Більше статтей...
- Як зміняться ціни на м'ясо до кінця осені – коментар Наталії Копитець 24 каналу
- Працювати прицільно і ефективно: цифровізація збільшує прибутковість агробізнесу на 15−20% – коментар Олександра Захарчука NV
- Тенденція до скорочення: чому за стабільних урожаїв жито зникає з українських полів – коментар Олександра Нечипоренка AgroPortal
- Ціни продовжать повзти догори: яка вартість овочів і фруктів буде до кінця листопада – коментар Інни Сало 24 каналу
Сторінка 19 з 343
<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>