ННЦ Інститут аграрної економіки

kava suspilneДешевшати кава не буде: п’ють її більше, а світовий запас, через неврожай, меншає. Розповів Суспільному доктор економічних наук Богдан Духницький. Так, протягом 2024 року ціна за чашку еспресо в Україні зросла в середньому на 20%. Причиною стали кліматичні зміни в країнах, де вирощують кавові зерна та збільшення споживацького попиту. Про вплив збільшення вартості напою розповідається у сюжеті

Джерело: Суспільне Черкаси

Переглянути відео

 

agroexport2024 року частка агропродовольчої продукції склала 60 % в загальному експорті України, традиційно зберігши лідерство у його товарній структурі. І хоча цей результат менше показника 2023 року у 62 %, він є другим за величиною за часи незалежності нашої держави, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

За його словами, характерною рисою 2024 року для вітчизняного аграрного сектору економіки стало синхронне збільшення обсягів як експорту, так і імпорту агропродовольчої продукції.

Вперше в умовах повномасштабної агресії рф на території нашої держави Україні вдалося збільшити обсяги поставок агропродукції. Значною мірою цьому сприяла стабільна робота власного контрольованого морського коридору, через який експортовано близько 60 млн т товарів сільського господарства, наголосив Микола Пугачов.

Детальніше

 

dobryvaУ 2025 році внаслідок росту споживчих цін (індекс інфляції) та логістичних проблем, пов’язаних із воєнними діями на території України, може відбутися здорожчання мінеральних добрив на 10-15%.

Такий прогноз Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Зокрема, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Олександр Захарчук вказує, що мінеральні добрива займають найбільшу частку — близько 25% — у собівартості рослинницької продукції. У 2024 році ціни на всі види мінеральних добрив стабілізувалися.

«Майже на рівні 2023 року залишилися ціни на азотні добрива — 19000-19500 грн/т, а також нітроамофоска — 24500-25000 грн/т. При тому, що майже на третину проти 2023 року подешевшали фосфорні — 17500-18000 грн/т, а також калійні добрива — 19000-19500 грн/т», — констатує науковець.

Джерело: AgroPortal

   

ukrainski produktyХарчова промисловість України навіть у складних умовах, спричинених повномасштабним вторгненням рф на територію нашої держави, продовжує займати значне місце у товарній структурі зовнішньої торгівлі України, зазначив віце-президент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку переробки сільськогосподарської продукції у повоєнній Україні» на сесії Загальних зборів Національної академії аграрних наук України, яка відбулась 12 грудня 2024 року.

За його словами, у 2023 році із усього обсягу експортованих товарів частка:

  • готових харчових продуктів складала 9 %,
  • жирів та олій тваринного або рослинного походження – 15,6 %,
  • продуктів рослинного походження – 32,4 %, включаючи зернові культури (23 %), а також насіння і плоди олійних культур (7,8 %);
  • продуктів тваринного походження – 3,8 %, включаючи м’ясо та їстівні субпродукти (2,5 %), а також молоко та молочні продукти, яйця птиці й натуральний мед (1,1 %).

    Детальніше

 

pererobna promyslovistВ Україні, яка має великий потенціал щодо виробництва сільськогосподарської продукції, сформувалася досить потужна і багатовекторна сфера її переробки. Вона представлена насамперед потужностями харчової промисловості, зазначив віце-президент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку переробки сільськогосподарської продукції у повоєнній Україні» на сесії Загальних зборів Національної академії аграрних наук України, яка відбулась 12 грудня 2024 року.

За його словами, динаміка та обсяги виробництва у сфері переробки завжди формувалися залежно від стану та потреб економіки країни. Навіть у кризові роки показники діяльності харчової промисловості здебільшого були більш стійкими до впливу негативних змін порівняно з показниками вітчизняної промисловості в цілому.

Детальніше

   

Сторінка 12 з 343

<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>