ННЦ Інститут аграрної економіки

ovochi pg_salo«Для зменшення втрат плодоовочевої продукції, яку заготовили виробники для реалізації наприкінці зими та навесні, важливе дотримання технологій зберігання у сховищах. Це напряму залежить від енергопостачання, наприклад для сховищ з регульованим газовим середовищем», – говорить Інна Сало, головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки».

Тому через складнощі зберігання та інші фактори науковці прогнозують зимою зростання цін на капусту білокачанну до 45 грн за кг (+7%) та ріпчасту цибулю – до 20 грн за кг (+14%).

 Джерело: the page

 

kartoplia espresoЗа даними Інституту аграрної економіки, у січні-жовтні до України завезли 24,3 тисячі тонн картоплі. Це на 91% більше, ніж за аналогічний період торік. “Другий хліб” імпортували переважно з Польщі, Єгипту й навіть Азербайджану.

Зростання імпорту фіксується з другого півріччя. Тобто у період, коли стало остаточно зрозуміло, що спека й посуха негативно вплинули на врожай картоплі в нашій країні, — зауважує Богдан Духницький, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ “Інститут аграрної економіки”. — Окремі фахівці галузі зазначають, що, крім погодного чинника, далося взнаки скорочення площ під картоплею як з боку професійних фермерів, так і господарств населення. Хоча левову частку пропозиції картоплі (98%) забезпечують саме останні.

Детальніше

 

moloko pg_svynousЗвісно, виробники шукають рішення, які дозволяють не переривати виробництво під час відключень світла. Але Іван Свиноус, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки», вказує на додатковий тиск здорожчання пального, яке в умовах перебоїв з електропостачанням стало основним джерелом енергії для механізації виробничих процесів у молочному скотарстві, зокрема, первинної обробки.

Через сукупність негативних чинників науковці Інституту аграрної економіки очікують, що в січні 2025 року вартість молочних продуктів порівняно з груднем 2024 року зросте на 8-19%, а саме:

  • пастеризоване питне молоко 2,5%: +19%, до 65,45 грн/кг;
  • кефір 2,5%: +12%, до 72,30 грн/кг;
  • сметана 15%: +12,8%, до 176,80 грн/кг
  • сир кисломолочний 9%: +8,9%, до 280 грн/кг;
  • вершкове масло 73%: +8,2%, до 560,80 грн/кг;
  • тверді сири: +11-13%, до 580-630 грн/кг.

Джерело: the page

   

novorichnyi stil_Вже третій рік поспіль Україна відзначатиме Новий рік в умовах воєнного стану. Втрата рідних і близьких на війні, втрата житла і майна на окупованих ворогом територіях не дозволить багатьом українським родинам відзначити свято традиційно. Для тих, у кого буде така можливість, у тому числі й приготувати традиційні страви, науковці Інституту аграрної економіки порахували вартість новорічного столу 2025 року за середніми цінами супермаркетів України станом на середину грудня 2024 року. За їх розрахунками новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо обійдуться на родину з 4-х осіб близько 3594,05 грн, тобто на 24,8 % дорожче, ніж торік, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, розрахунки науковців Інституту аграрної економіки свідчать, що салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 384,41 грн. Це на 17,7 % більше, ніж при святкуванні Нового 2024 року. Найдорожчим інгредієнтом страви в цьому році стала ковбаса – 160 грн за 0,5 кг (зростання цін на 11,1 % в залежності від виробника). Відчутно подорожчали овочі. Ціна на картоплю в цьому році зросла порівняно з минулим роком на 70 %: за 580 г ми заплатимо 20,01 грн. Дві морквини (280 г) обійдуться у 8,41 грн (+ 98,7 %), 2 цибулини (230 г) – у 4,16 грн (+5,7 %). На решту складових святкового салату ціни також підвищилися: 6 шт. яєць курячих (360 г) коштують 46,82 грн (+35,4 %), зелений горошок – 56,05 грн за 0,5 кг (+24,6 %). Ціна на консервовані огірки залишилася на рівні минулого року – 38,21 грн за 200 г. Заправити салат майонезом (350 г) обійдеться у 50,75 грн (+12 %).

Детальніше

 

miaso pg_kopytecНаталія Копитець, провідна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» підтверджує, що великі підприємства – основні виробники м’яса птиці та свинини забезпечили себе альтернативними джерелами електроенергії. На думку експертки, це дозволяє не порушувати виробничий процес, однак значно підвищує собівартість м’яса і врешті-решт зумовлює підвищення цін на нього.

Через сукупність факторів, за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, перед Різдвом та Новим роком можливе підвищення роздрібних цін на яловичину, свинину і курятину до 9%.

Джерело: the page

   

Сторінка 16 з 343

<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>