За його словами, через відсутність спеціалізованих сховищ фермери змушені збувати продукцію одразу після її збирання за низькими цінами, навіть за умови фізичного надлишку товару.

«Найбільших збитків зазнають малі та середні фермерські господарства, які продукують більшу частину – близько 90 % –  овочів, але не мають можливості закласти врожай на зберігання. Втрати врожаю через дефіцит сховищ можуть сягати 40–60 % овочів та фруктів», – констатує фахівець.

А ще брак овочесховищ спричиняє значну цінову волатильність. Як пояснює Олександр Захарчук, завідувач відділу «Інститут аграрної економіки», без можливостей для зберігання продукції фермери змушені реалізовувати врожай негайно, що призводить до раптових знижень цін у період надвиробництва. Натомість наявність надійних місць для зберігання дозволяє згладжувати сезонні коливання цін. Через дефіцит овочесховищ можуть виникати і сезонні дефіцити конкретної продукції. Ускладнюють ситуацію руйнування овочесховищ через бойові дії та пошкодження частини урожаїв. Продовжує Олександр Захарчук.

«Науковці Інституту аграрної економіки, приміром, прогнозують, що у зимовий період 2025/2026 року можливе зменшення пропозиції якісної білокачанної капусти. Окрім цього, існує ризик обмеженого доступу до якісної моркви, оскільки цього сезону частина врожаю не може бути закладена на зберігання також через нестачу потужностей», – зазначає фахівець.

Олександр Захарчук оцінив і нинішні потужності інфраструктури зберігання агропродукції, і нагальні потреби у її розбудові.

«Загальний дефіцит овочесховищ нині перевищує 1 млн тонн. Такими є оцінки нашого інституту. За час повномасштабної агресії рф в Україні зруйновано більше чверті – понад 280 тис. тонн – потужностей одночасного зберігання. Зважаючи на те, що потреба в овочесховищах складає 1-1,2 млн тонн, наявні потужності у 165–170 тис. тонн задовольняють їх лише частково. Отже, для забезпечення продовольчої безпеки держави необхідно побудувати сучасні модернізовані овочесховища місткістю 10–20 тис. тонн хоча б у кожній області», – зазначає фахівець.

Серед причин, які стримують масштабне будівництво, Олександр Захарчук називає високу вартість проєктів: зведення овочесховища на 10 тис. тонн може коштувати понад 100 млн грн. А факторами, які сприятимуть будівництву овочесховищ, є державна фінансова підтримка та здешевлення кредитних ресурсів.

Джерело: Комерсант Український