ННЦ Інститут аграрної економіки

moloko svynous_berezenЯк розповів Главреду провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Іван Свиноус, весняні місяці є початком періоду "великого молока", що характеризується зростанням пропозиції на ринку молока та молокопродуктів. Зростання пропозиції молока при обмеженому попиті внаслідок низької купівельної спроможності населення призводить до зниження закупівельних цін на продукт незалежно від його ґатунку.

За його словами, основними чинниками, що стримують зниження закупівельних цін на молоко, що надходить на переробку від господарств корпоративного сектору аграрної економіки, є дорожчання енергоносіїв та інфляційні процеси в економіці країни, а також дефіцит високоякісної молочної сировини.

Детальніше

 

oleksandr-zaharchukЩе трохи і в поле. Про те, що скільки вартує, аби виросло те, що можна продати, говоримо з Олександром Захарчуком, завідувачем відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Наскільки комплекс весняно-польових робіт 2025 буде дорожче, ніж у 2024

Матеріальні витрати відіграють значну роль у собівартості вирощування сільськогосподарських культур. На них припадає до 60% від загальної собівартості сільськогосподарської продукції. Тому оптимізація матеріальних витрат шляхом зменшення їх використання та запровадження різноманітних інноваційних рішень може забезпечити суттєву економію для підприємств агробізнесу.

Детальніше

 

dsnews nechyporenkoЗа інформацією заступника директора ННЦ "Інститут аграрної економіки", члена-кореспондента НААН Олександра Нечипоренка, за підсумками 2024 р. проти 2023 р. зросла рентабельність пшениці до рівня 17% та ячменю — до 25%.

У сезоні 2024 р. рентабельність ріпаку становила майже 60%, сої — до 40%. Збільшення цього показника пояснюється суттєвим здорожчанням сільгоспсировини. Наприклад, ціна на соняшник із січня до жовтня збільшилася майже на 158%. Також рентабельність зростала завдяки відновленню експортної активності та зниженню вартості логістики порівняно з 2023 р.

Джерело: dsnews.ua

   

vroyhaiЗа розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у 2025 році обсяги виробництва валової продукції сільського господарства можуть збільшитися проти показника 2024 року на 3,0 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2025 році (лютий 2025 року)».

За його словами, позитивна динаміка в аграрному секторі вітчизняної економіки зумовлена певною стабілізацією функціонування галузі в цілому та поступовою адаптацією господарюючих суб’єктів до викликів сьогодення, перш за все, пов’язаних з наслідками повномасштабного вторгнення рф на територію України три роки тому.

Детальніше

 

harchova promyslovystВисокий потенціал сфери переробки сільськогосподарської продукції використовується ще далеко не повністю и, зазначив віце-президент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку переробки сільськогосподарської продукції у повоєнній Україні» на сесії Загальних зборів Національної академії аграрних наук України, яка відбулась 12 грудня 2024 року.

За його словами, частка валової доданої вартості виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів складає лише 5 %.

Детальніше

   

Сторінка 17 з 351

<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>