ННЦ Інститут аграрної економіки

ovochi kvitenЗа словами головної наукової співробітниці відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інни Сало, у квітні цього року очікується незначне сезонне подорожчання овочів. У порівнянні з цінами цієї продукції в березні, вартість деяких овочів може зрости до 5%.

"Перш за все, через втрату якісних показників, що пов’язані переважно зі складнощами зберігання найбільш помітно можуть зрости ціни на капусту білокачанну – до 52,0 грн/кг (+3 %), а також на моркву – до 42,5 грн/кг (+1,6 %). Ціна на картоплю може зрости до 33 грн/кг (+2 %), що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики. Ціна на цибулю ріпчасту, за достатнього рівня пропозиції, залишатиметься практично сталою – до 16 грн/кг", – зазначила експерт.

Джерело: Главред

 

agroexportНа формування цін на овочеві істотно вплинули обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, а також ціни на пальне.

Однак, у травні 2025 року очікується незначне здешевшання овочів – до 7 % проти квітневих цін.

"З розширенням пропозиції тепличних овочів, перш за все, найбільш помітно можуть знизитися ціни на капусту білокачанну та моркву. Середня ціна на картоплю може знизитися до 30 грн/кг (-8 %), що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики", - уточнила головний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало.

Детальніше

 

naziavo16-18 лютого в Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» проходитиме акредитаційна експертиза за спеціальністю 051 «Економіка» освітньої програми «Аграрна економіка» за третім рівнем вищої освіти

Програма проведення акредитаційної експертизи

Детальніше

   

maslo svynous_ekspresЗа даними Держстату, роздрібна ціна пачки масла вагою 200 грамів у січні цього року становила 105,34 гривні, або 526,7 гривні за кілограм, — розповідає Іван Свиноус, доктор економічних наук, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ “Інститут аграрної економіки”. — Водночас ціна виробника за відповідний період становить 309,9 гривні за кілограм. Тобто націнка закладів роздрібної торгівлі — 216,8 гривні за кілограм, або 69,9%! Тому важливо запроваджувати систему моніторингу цін на основні продукти харчування. А також механізми регулювання націнки на всіх етапах товароруху — від виробника молока і до кінцевого споживача. 

Нині сформувалися передумови для зниження роздрібних цін у найближчі місяці на 10 — 15%. Адже вже розпочався сезон “великого молока”. Тобто сировини для виробництва масла буде більше, і вона подешевшає. Відтак це, ймовірно, позначиться на вартості кінцевої продукції. 

Зауважу, через те, що справжнє, вершкове масло таке дороге, споживачі часто купують на роздрібних продовольчих ринках та в невеликих продуктових крамницях фальсифікати.

Джерело: Експрес

 

zhuk-agronews

Що собою являє аграрний устрій України? Чи достатніми є владні стратегічні орієнтири з розвитку галузі до 2030 року для забезпечення національних інтересів України в умовах євроінтеграції? Як Україні, її аграрному сектору, освоїти успішний досвід застосування розвинутими країнами інституціональної теорії й практики при формуванні й реалізації ефективних державних політик? На ці теми розмовляємо з автором Селозберігаючої моделі аграрного устрою України, академіком НААН, доктором економічних наук, професором Валерієм Жуком.

– Вітчизняний аграрний сектор, як і вся Україна, переживає нелегкі часи війни і, у той же час, має підлаштовуватися під вимоги євроінтеграції. Для останнього Розпорядженням Кабінету Міністрів України затверджено нову Стратегію розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на період до 2030 року. З точки зору академічної науки чи є все це певною гарантією подальшого успішного розвитку аграрної економіки та сільських територій України?

Самі по собі, навіть найякісніші документи, як і Стратегія, про яку Ви кажете, чи навіть Закони, не можуть гарантувати очікуваний від них результат. Вони є лише, так би мовити, верхівкою «айсбергу». Насправді, вирішальні чинники змін знаходяться «під водою». І в академічній науці, і в популярній науці, весь цей «айсберг» і «над водою» і «під водою», – називають інституційним середовищем.

Детальніше

   

Сторінка 11 з 351

<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>