ННЦ Інститут аграрної економіки
Ціни злетять уже в липні – які види м'яса "вдарять" по гаманцю українців – коментар Наталії Копитець Інтернет-ресурсу "Главред"
У липні 2025 року можливе зростання роздрібних цін на основні види м’яса. Яловичина, свинина та курятина може подорожчати на 3,0%. Про це в коментарі Главреду повідомила провідна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталія Копитець.
За її словами, на формування цінової ситуації на внутрішньому ринку м’яса впливає низка чинників. Значну роль відіграють зміни у виробничих витратах.
"А саме: втрата поголів’я та виробництв через повномасштабну збройну агресію РФ проти України, здорожчання кормів, ветеринарних препаратів, електроенергії, засобів біобезпеки", - пояснила експертка.
Джерело: Главред
Подешевшають на 15%: в Україні скоро впаде ціна на популярні продукти – коментар Інни Сало Інтернет-ресурсу "Главред"
У липні 2025 року очікується зниження ціни на овочі. Їхня вартість може впасти на 10-15%.
Про це розповіла головний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", д.е.н. Інна Сало у коментарі Главреду.
Вона зазначила, що на формування цін на плодоовочеві істотно впливають обсяги постачання, вартість зберігання і транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, а також ціни на пальне.
"Впродовж липня 2025 року очікується здешевшання овочів – до 10% проти червневих цін. Через розширення обсягів постачання та стабільний споживчий попит дещо здешевшали окремі види салатних овочів", – розповіла вона.
Експерт назвав справжні причини здорожчання чаю та кави у світі — дешевше вже не буде – коментар Богдана Духницького онлайн-ресурсу "Комерсант український"
Світові ціни на каву, чай і какао продовжують зростати. Всередині весни минулого року вартість тони какао подолала психологічну межу у 10 тис. доларів, а чашка кави в Україні подорожчала майже на чверть. У чому причини здорожчання і чи варто готуватись до нового стрибка цін —в коментарі «Комерсант Український» розповів доктор економічних наук, провідний науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки» Богдан Духницький.
Він констатував, що останні кілька років на глобальному ринку какао, кави та чаю триває стале зростання цін. Причина — у кліматичних катастрофах, скороченні врожаю та дисбалансі між попитом і пропозицією.
«Зростання вартості чаю розпочалось влітку 2024 року, головним чином через надмірну спеку і повені в Індії. Це спричинило для країни, яка є другим в світі виробником цього виду агропродукції, зменшення виробництва на 30 % разом зі збільшенням ціни на 20 %», — пояснює експерт.
Глибоке перероблення: як агробізнес створює додаткову вартість для української економіки – інтерв'ю Володимира Россохи онлайн-ресурсу "Комерсант український"
“Не просто вирощувати, а створювати продукт із високою доданою вартістю в Україні”. Так в профільному міністерстві формулюють завдання для себе і української аграрної галузі. Як досягнення згадується те, що 95% соняшнику вже переробляється всередині країни, як недолік – те, що досі соя та ріпак експортуються як сировина.
Про українське агровиробництво та його реальну і потенційну додану вартість «Комерсант Український» розпитав головного наукового співробітника відділу економіки аграрного виробництва Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», доктора економічних наук Володимира Россоху.
Лідери, драйвери і рекордсмени
— Для початку зведемо поточний баланс. Скільки зараз в Україні виробляється агропродукції з високою доданою вартістю?
У 2024 році частка глибоко обробленої продукції в Україні становила 20 % експортної агропродовольчої продукції.
Стабільно дорожчий буханець – коментар Світлани Черемісіної інтернет-виданню "Апостроф"
В Україні зберігається стійка тенденція до поступового здорожчання продукції хлібопекарської галузі - плюс 1,5-2,5 % щомісяця. “Стійка динаміка такого здорожчання пояснюється зростанням цін на сировинні складові хлібовиробництва. З початку 2025 року ціна борошна зросла на 7,2 % – до 21,36 грн/кг, олія соняшникова додала в ціні 10,3 % – до 80,20 грн/кг. Цукор, ціна на який з початку року поступово зменшувалася, зазнав незначного здорожчання і коштує нині 33,41 грн/кг (+0,8 %)”, - розповіла головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ “Інститут аграрної економіки” Світлана Черемісіна.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, до кінця літа 2025 року пшеничний хліб з борошна вищого ґатунку може подорожчати до 58,5 грн/кг (+4,4 %), хліб житній – до 48,7 грн/кг (+4,6 %), батон – до 30,0 грн за 500 г (+3,7%).
Джерело: Апостроф
Більше статтей...
- Визнання української системи сертифікації насіння олійних культур еквівалентною вимогам ЄС несе додаткові шанси та нові виклики – Олександр Захарчук
- Олексій Калівошко: Держава має сприяти доступу агровиробників до фінансових ринків
- Золоті абрикоси, трохи дешевша суниця: яких цін чекати влітку – коментар Інни Сало інтернет-виданню "Апостроф"
- Олексій Калівошко: Розвиток фінансових технологій в Україні стримує ціла низка системних чинників
Сторінка 5 з 351
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>