Скачати прес-реліз

У січні-вересні 2021 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 20 % і сягнув показника у 8,4 млрд дол. США, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

При цьому, зазначив він, відбулося зростання додатного для нашої країни сальдо до рівня 2,4 млрд дол. США, оскільки збільшення вітчизняного експорту (+0,8 млрд дол. США) випередило нарощування закупівель у представників країн – членів ЄС (+0,5 млрд дол. США).

Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються шість держав – Нідерланди, Польща, Німеччина, Італія, Іспанія, Франція.

Сукупна частка цих країн складає близько 71 % обороту взаємної торгівлі сільськогосподарськими товарами. Очевидно, потенціал у цій сфері щодо решти країн угрупування для України далеко не вичерпаний, наголосив Богдан Духницький.

За даними на середину жовтня, у 2021 році вітчизняні експортери вже повністю використали безмитні експортні квоти на поставки до Європейського Союзу меду, яблучного і виноградного соків, ячмінної крупи і борошна, консервованих томатів, обробленого крохмалю, а також квартальні на яйця і м’ясо птиці.

В нинішньому році стимулюючим фактором для нарощування вітчизняного аграрного експорту до країн Євросоюзу є зростання цін на світових ринках зернових та олійних культур разом з очікуваннями дуже гарного урожаю, підсумував Богдан Духницький.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/