За її прогнозом, якщо ця динаміка збережеться, то до кінця 2025 року хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку може коштувати 63,5 грн/кг (+22,3% за рік), з борошна першого ґатунку - 49,6 грн/кг (+16,7%), житній хліб - 50,6 грн/кг (+12,1%), а батон - 30,9 грн за 0,5 кг (+11,2%).

«Річні темпи здорожчання продукції хлібопекарської галузі коливатимуться в діапазоні 11-23% залежно від виду продукції», - зазначила Черемісіна.

Водночас експертка наголосила, що врожай зернових в Україні ніколи не був визначальним фактором формування цін на хліб. Лише 20-25% зібраного зерна використовується на внутрішньому ринку, решта - йде на експорт.

«Протягом останніх трьох років щорічні темпи здорожчання зерна були не такими критичними, порівняно з іншими прямими і непрямими складовими процесу хлібовиробництва. Нині середня ціна купівлі пшениці переробними підприємствами становить 7901,3 грн/т, що лише на 12% перевищує рівень початку 2022 року. Ціна жита, навпаки, зросла значно - на 72%, до 9277 грн/т», - зауважила науковиця.

Зокрема, з початку 2025 року пшеничне борошно подорожчало на 4,3% - до 12,81 грн/кг, житнє - на 55,2%, до 13,68 грн/кг. Соняшникова олія за цей період подорожчала на 11,4%, до 81,02 грн/кг, водночас цукор подешевшав на 1,4% - до 32,68 грн/кг.

Як зазначила Черемісіна, головний тиск на ціни чинять інші чинники: зростання вартості сировини, пального, енергетичні витрати. Так, бензин з початку року подорожчав на 6,7% - до 57,66 грн/л, дизель - на 6,9%, до 55,84 грн/л.

Окремо науковиця зупинилася на такому важливому чинникові, як витрати на оплату праці.

«Наявність у хлібопекарських підприємств статусу критично важливих для економіки і реалізація механізму бронювання працівників потребує офіційного рівня заробітної плати не нижче 20 тис. грн на місяць. Тому зростання рівня оплати праці також впливає на здорожчання продукції хлібопекарської галузі», - підсумувала Черемісіна.

Джерело: Укрінформ