Скачати прес-реліз

У січні-червні 2020 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом зменшився на 5,1 % – до 4,6 млрд дол. США, з яких 3,0 млрд дол. США припало на експорт, а 1,6 млрд дол. США – на імпорт, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

При цьому, зазначив він, зменшення експорту та збільшення імпорту спричинили відповідне зниження позитивного для України сальдо до 1,4 млрд дол. США.

Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються шість країн – Нідерланди, Польща, Іспанія, Італія, Німеччина та Франція. Їх сукупна частка складає близько 75 % обороту взаємної торгівлі сільськогосподарськими товарами, зазначив експерт.

За його словами, основні обсяги поставок до Євросоюзу Україна забезпечує за рахунок зернових (1088 млн дол. США) та олійних (145 млн дол. США) культур, олій та жирів (957 млн дол. США), залишків і відходів харчової промисловості (227 млн дол. США).

В імпорті до України з європейських держав відсутня чітко виражена товарна структура, зауважив Микола Пугачов. Більшою мірою здійснюється закупівля тютюнових виробів (130 млн дол. США), продуктів для годівлі тварин (106 млн дол. США), алкогольних напоїв (130 млн дол. США), різних харчових продуктів, у т.ч. екстрактів з кави, чаю, соусів (150 млн дол. США) і  молокопродуктів (131 млн дол. США).

Від початку 2020 року вітчизняними експортерами були повністю використані річні квоти на мед, ячмінну крупу і борошно, оброблений крохмаль, консервовані томати, яблучний і виноградний соки.

Хоча в цілому для України показники зовнішньої торгівлі сільськогосподарською продукцією з Євросоюзом у І півріччі 2020 року погіршились, це не є критичним. Адже у 3-му і 4-му кварталах ймовірні помітні зрушення в її обсягах, що диктуватимуться урожаєм в новому сезоні, підсумував Микола Пугачов.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/