Скачати прес-реліз

Споживчі ціни на продукти харчування в Україні у квітні 2020 року зросли проти березня на 2,2 %. І хоча цей показник перевищує рівень квітня останніх трьох років, який складав 1,2-1,5 %, він є меншим за відповідний показник 2014-2015 років у 4,0-4,3 %. У березні зростання зазначених цін проти лютого складало 0,4 %. Відносно невисокий рівень зростання цін свідчить, що в період дії карантинних заходів, запроваджених в Україні з 12 березня 2020 року цілком можливого зростання споживчих цін на продукти харчування не відбулося, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо зміни споживчих цін на товари та послуги за січень-квітень 2020 року.

Зазвичай у період обмежень та невизначеності населення намагається збільшити запаси товарів першої необхідності, передусім продуктів харчування, що часто призводить до різкого збільшення попиту на них, перебоїв у постачанні та зростання цін на такі товари. Саме така ситуація спостерігалася нещодавно з милою серцю кожного українця гречаною крупою, нагадав науковець.

Разом з тим у березні-квітні 2020 року масштабного ажіотажного попиту та суттєвого зростання роздрібних цін на продукти харчування не відбулося, підкреслив Юрій Лупенко.

Частково це можна пояснити зменшенням купівельної спроможності громадян внаслідок обмежень для підприємницької діяльності та пересування, вплив яких можна буде оцінити після оприлюднення відповідних даних. Однак продукти харчування ніколи не відносилися витрат, на яких громадяни економлять, зауважив експерт.

Найбільше серед продуктів харчування у квітні зросли ціни на фрукти (+12,8 %), що можна пояснити сезонним фактором та тимчасовим закриттям оптово-роздрібних продовольчих ринків, а також  на яйця (+9,4 %), які останнім часом постійно дешевшали: у березні на 12,3 %, у лютому – на 17,6 %. Однак ці товари не належать до категорії тих, якими запасаються надовго, зазначив Юрій Лупенко.

Натомість ціни на продукти харчування, якими громадяни запасаються в першу чергу, у квітні виросли значно менше. Макаронні вироби подорожчали на 1,9 %, м’ясо і м’ясопродукти – на 0,9 %, олія соняшникова – на 0,3 %, а на масло – не зросли зовсім.

Винятком є лише цукор. Ціни на нього зросли на 2,9 % у березні і на 4,8 % у квітні. Однак тут очевидний вплив інших факторів.

Разом з тим, зростання цін на продукти харчування у квітні стало найбільшим з червня 2017 року, коли цей показник склав 3,4 %. А у порівнянні з квітнем 2019 року споживчі ціни на продукти харчування збільшилися на 2,5 %,.поінформував науковець.

Така динаміка вимагає від уряду продовження стримуючих заходів з тим, щоб утримати інфляцію в межах, врахованих у Державному бюджеті України на 2020 рік, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/