Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Запровадження ринкового обігу земель у форматі продажу прав оренди, як це нещодавно пропонувалося профільним міністерством, може призвести до подальшого посилення політичної і ринкової влади великих інтегрованих агроформувань та поглиблення процесів обезлюднення сільських територій, зазначила завідувач відділу земельних відносин та природокористування Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Ольга Ходаківська.

За її словами, зазначена модель, звичайно, має деякі позитивні сторони. Зокрема, у разі її запровадження відбудеться певна активізація обігу прав оренди, що можуть бути використані як застава для залучення довгострокових банківських кредитів, слід очікувати незначного пожвавлення в окремих сегментах земельного ринку, а також залучення коштів на міжнародних фінансових ринках.

Однак скористатися перевагами цієї моделі зможуть в основному великі інтегровані агроформування, посередники та агенти з супроводу земельних трансакцій.

Проте, як свідчать результати досліджень науковців Інституту аграрної економіки, негативні наслідки від запровадження цієї моделі зводять нанівець згадані переваги, зауважила експерт.

Зокрема, у разі запровадження ринкового обігу земель у форматі продажу прав оренди зберігатиметься соціальна напруга, оскільки питання щодо реалізації прав власності на земельні ділянки не буде вирішено.

Крім того, дана модель сприятиме стимулюванню процесів латифундзації та концентрації земельних масивів в одних руках, а також активізації діяльності транснаціональних корпорацій в аграрній сфері, пояснила Ольга Ходаківська.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/