zakharchuk kr_stНасінництво є пріоритетним і найбільш перспективним напрямом інноваційного розвитку сільського господарства України. Крім того, воно є найбільш інвестиційно привабливим в аграрному секторі економіки, хоч при цьому досить імпортозалежним, зауважив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Олександр Захарчук, виступаючи на засіданні круглого столу «Ринок насінництва: виклики та перспективи», що відбувся 6 березня 2024 року у Києві.

У своїй доповіді «Стан та перспективи розвитку насінництва зернових, олійних та бобових культур» він, зокрема, зазначив, що у структурі посівних площ зернові, бобові та олійні культури складають 85-90 % від загальних посівів.

При цьому для щорічної сівби в межах 15-16 млн га зернових та зернобобових культур необхідно мати близько 2,5-2,8 млн т насіння нових високопродуктивних сортів і гібридів. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, це – 0,7-1,0 млн т насіння ярих та 1,5-1,8 млн т насіння озимих зернових.

Для посіву олійних культур у межах 8-10 млн га необхідно близько 220-250 тис. т кондиційного насіння.

Загальне виробництво насіння в Україні оцінюється у 2,7 млрд дол. США, включаючи кондиційне на суму близько 1,0 млрд дол. США При цьому частка насіння зернових, бобових та олійних від загального кондиційного насіння складає 90-95 %, тобто 0,9-0,95 млрд дол. США, поінформував Олександр Захарчук.

Решта – насіння «для власних потреб» або насіння фермера – оцінюється у 1,7 млрд дол. США. З них близько половини вартості – 0,8-1,0 млрд дол. США – складає насіння зернових, зернобобових та олійних культур.

В грошовому виразі частка насіння зернових, зернобобових та олійних культур складає близько 70 % від загальних витрат на насіння.

Для вирішення існуючих проблем законодавчого забезпечення насінництва в Україні, вважає Олександр Захарчук, вкрай важливо із залученням усіх зацікавлених сторін, а саме: держави, селекціонерів, науковців, виробників насіння та інших внести зміни до чинного законодавства та нормативно-правових документів з метою:

  • удосконалення правових норм та аспектів сплати роялті в Україні враховуючи досвід їх використання у країнах ЄС та інших передових країнах світу;
  • запровадження обов’язкового декларування сортових виробничих посівів сільськогосподарськими товаровиробниками, які є власниками землі сільськогосподарського призначення площею від 25 га та більше (для картоплі –  від 10 га);
  • розроблення чіткого механізму отримання ліцензійних платежів на основі реального відображення використання вартості насіння і садивного матеріалу, використовуючи ліцензійні й субліцензійні угоди, та селекційних платежів за Farm Saved Seed  – насіння для власних потреб, й їх реєстрацію незалежним органом обліку, нагляду та контролю;
  • підвищення ролі професійних громадських організацій України в частині реєстрації ліцензійних угод та виплат роялті, а також контролю, реєстрації та введення бази насіннєвих й товарних посівів у розрізі сортів та гібридів;
  • збільшення надходження коштів за рахунок сплати ліцензійних та селекційних платежів для продукування нових високопродуктивних й якісних сортів національної селекції; передбачення підтвердження сплати роялті  та/або виплат за FSS (селекційних платежів) як умови державної підтримки за відшкодування вартості насіння/садивного матеріалу національної селекції;
  • визначення та реалізації державних протекціоністських заходів щодо захисту вітчизняного ринку селекції та насіння від іноземної експансії.

У рамках заходу, що мав за мету проаналізувати больові точки ринку насінництва та процедурні проблеми, які стримують розвиток галузі, було розглянуто: інструменти розвитку регуляторного середовища та «правил гри» на ринку; механізми стимулювання інвестицій в розвиток насінництва (системи сплати роялті, селекційних платежів) та інші питання.

За результатами обговорення учасники круглого столу дійшли згоди про необхідність подальшого проведення таких круглих столів для широкого обговорення проблем оновлення та розвитку насінництва у воєнний та післявоєнний період.

Організатор заходу – Програма USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО за участі Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»

Обговорення за круглим столом зібрало понад 40 науковців та практиків, а також більше 70 учасників в режимі он-лайн, які представляли всі цільові групи вітчизняної насіннєвої галузі з усіх куточків України.