ННЦ Інститут аграрної економіки
Майже на 15% за два місяці: ціна на популярний продукт в Україні різко "злетить" – коментар Наталії Копитець Інтернет-ресурсу "Главред"
Ціни на деякі види м'ясної продукції у березні можуть зрости. Вартість деяких позицій підніметься до 5%. Про це в коментарі Главреду розповіла провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталія Копитець.
За її словами, станом на 19 лютого 2025 року роздрібні ціни на основні види м’яса в продуктових супермаркетах зросли на 0,6-10,3 % у порівнянні з початком року. Найбільше подорожчала курятина, зокрема курячі стегна (+10,3 %), гомілки (+5,7 %) та філе (+2,6 %). Також відчутне зростання зафіксовано на свинячу лопатку (+5,2 %).
Зокрема, яловичі ребра тепер коштують 175,45 грн/кг (+1,8 %), а яловичий гуляш – 313,98 грн/кг (+3,3 %). Ціни на свинину також зросли: свиняча грудинка – 179,30 грн/кг (+1,1 %), підчеревина – 181,50 грн/кг (+2,0 %), лопатка – 194,63 грн/кг (+5,2 %), свинячі ребра – 178,97 грн/кг (+1,5 %).
Ціни рвонуть вгору вже у березні: в Україні подорожчає дуже популярний продукт – коментар Світлани Черемісіної Інтернет-ресурсу "Главред"
Протягом 2024 року в Україні спостерігалося суттєве подорожчання продукції хлібопекарської галузі. У 2025 році ріст цін збережеться. Про це у коментарі Главреду розповіла головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Черемісіна.
Вартість хлібобулочних виробів стабільно зростала в межах 1,5-3% щомісяця у 2024 році. На кінець року ціни на хліб склали:
- хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку подорожчав до 51,91 грн/кг (+17,8 %),
- хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – до 42,52 грн/кг (+19,0 %),
- хліб житній – до 45,12 грн/кг (+20,6 %),
- батон додав у ціні 20,6% і зараз коштує 27,78 грн. за 500 грам.
Якими будуть ціни на продукти у березні – коментар Інни Сало Інтернет-ресурсу "Главред"
Головний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало зауважує, що на динаміку цін на овочеві істотно впливають сезонні коливання, оперативність і обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, ціни на пальне. Відтак, за її словами, у березні 2025 року очікується незначне сезонне здорожчання овочів – до 5 %.
"Перш за все, через втрату якісних показників, що пов’язані переважно зі складнощами зберігання найбільш помітно можуть зрости ціни на капусту білокачанну – до 52,5 грн/кг (+2%), а також на моркву – до 36 грн/кг (+2,6%). Ціна на картоплю може зрости до 33 грн/кг (+3,6 %), що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики. Ціна на цибулю ріпчасту, за достатнього рівня пропозиції, залишатиметься практично сталою – до 16 грн/кг", – уточнила експерт.
Джерело: Главред
Ціни "злетять" до 5%: у березні декілька овочів "вдарять по кишені" українців – коментар Інни Сало Інтернет-ресурсу "Главред"
Ціни на овочі в березні 2025 року залишаться відносно стабільними, але деякі продукти можуть подорожчати до 5%, розповіла в коментарі Главреду головна наукова співробітниця Інституту аграрної економіки Інна Сало.
Фактори, які впливають на вартість овочів, включають сезонні коливання, витрати на транспортування та зберігання, тарифи на електроенергію та вартість пального.
За інформацією Мінфіну України, станом на 19 лютого 2025 року ціни на овочі борщового набору знизилися у порівнянні з кінцем січня:
- картопля – 31,85 грн/кг (-4,9%),
- морква – 35,07 грн/кг (-6,3%),
- буряк – 23,43 грн/кг (-5,1%),
- цибуля ріпчаста – 15,65 грн/кг (-1,4%).
Якими будуть ціни на молочні продукти у березні – коментар Івана Свиноуса Інтернет-ресурсу "Главред"
Як розповів Главреду провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Іван Свиноус, весняні місяці є початком періоду "великого молока", що характеризується зростанням пропозиції на ринку молока та молокопродуктів. Зростання пропозиції молока при обмеженому попиті внаслідок низької купівельної спроможності населення призводить до зниження закупівельних цін на продукт незалежно від його ґатунку.
За його словами, основними чинниками, що стримують зниження закупівельних цін на молоко, що надходить на переробку від господарств корпоративного сектору аграрної економіки, є дорожчання енергоносіїв та інфляційні процеси в економіці країни, а також дефіцит високоякісної молочної сировини.
Більше статтей...
- Посівна 2025. Скільки треба ресурсів – інтерв’ю Олександра Захарчука Інтернет-ресурсу "АгроПерспектива"
- Ціни на хліб постійно зростають. Чому дорожчає продукт першої потреби? – коментар Світлани Черемісіної газеті "Експрес"
- У 2025 році прогнозується збільшення виробництва сільськогосподарської продукції на 3,0 % – Юрій Лупенко
- Україні для посіву потрібно 1,2 млн т насіння – коментар Олександра Захарчука Інтернет-ресурсу AgroPortal
Сторінка 7 з 343
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>