Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За січень-червень 2019 року Україна експортувала олійних культур на 619 млн дол. США, що на 5% менше показників за відповідний період минулого року, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

Основним експортним товаром цієї групи залишається соя, якої у I півріччі 2019 року продано за кордон більше 1,5 млн т на суму 500 млн дол. США – майже 81% експорту олійних. Вартість експорту 181 тис. т насіння ріпаку становить 76 млн дол. США, а 63 тис. т насіння соняшнику – 25 млн дол. США.

Лідируючу позицію у рейтингу найбільших імпортерів вітчизняних олійних в цьому році утримує Туреччина, яка помітно посилила свої позиції. Якщо торік за півроку вона закупила майже чверть (24,9%) зарубіжних поставок цього виду вітчизняної продукції на ринки країн світу, то за І півріччя 2019 року – близько третини (31,4%). За січень-червень 2019 року ця країна закупила українських олійних культур на суму 199 млн дол. США. Вартість поставок олійних до Туреччини цього року може становити близько 400 млн дол. США, спрогнозував Микола Пугачов.

Відчутно менші закупівлі олійних культур здійснюють Єгипет (13,5%), Білорусь (11,7%), Німеччина (7,9%), Греція (4,2%), Польща (4,2%), Ліван (4,1%) та Португалія (3,7%).

Сукупна частка згаданих країн перевищує 75% доходів від реалізації олійних культур.

У I півріччі 2019 року Україна експортувала жирів та олії майже на 2,4 млрд дол. США, що на 3% перевищило минулорічний показник за відповідний період, зазначив Микола Пугачов.

Основним експортним товаром цієї групи є олія соняшникова. За шість місяців цього року її продано за кордон на суму близько 2,2 млрд дол. США, на 2% більше ніж, за І півріччя 2018 року.

Домінуючим покупцем жирів і олій українського виробництва традиційно виступає Індія. За січень-червень 2019 року її частка у структурі українського експорту цього виду продукції склала 32,1%, зазначив експерт.

Решта основних країн-імпортерів помітно поступаються Індії за вартісними обсягами закупівель: Китай (12,9%), Нідерланди (9,4%), Ірак (8,2%), Іспанія (6,3%) та Італія (5,6%).

Сукупно на ці шість країн припадає близько 75% вартості експорту олій та жирів, зауважив Микола Пугачов.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/