MG 0506 crВ утворенні сімейних ферм ми повинні орієнтуватися на бажання та можливості  особистих селянських господарств (ОСГ) створювати власне виробництво тваринницької продукції. Таку думку висловив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» (ННЦ «ІАЕ»), академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на засіданні круглого столу «Сімейні ферми: стан та перспективи розвитку», яке відбулося 18 червня 2014 року в ННЦ «ІАЕ».

За його словами, наука повинна запропонувати моделі створення сімейної ферми, розробити механізми економічного стимулювання, створити сприятливі умови для тих ОСГ, які  заінтересовані створити сімейну ферму.

Про актуальність теми створення сімейних ферм як перспективної форми розвитку ОСГ свідчить інтерес держави, науки та бізнесу до цього питання, зазначив науковець.

По-перше, господарства населення є важливою ланкою сільськогосподарського виробництва. Нині ОСГ виробляють 46% валової продукції сільського господарства (за результатами 2013 року), обробляють близько 15%  всіх сільськогосподарських угідь, у них зайнято близько 40% сільського населення.

Селянські господарства виробляють практично всю картоплю, більшу частину овочів, 78% молока, 45% м’яса.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, забезпечити виробництво молока для споживання його на рівні раціональних норм до 2020 року без ОСГ неможливо. Для цього необхідно збільшити виробництво молока в 1,8 разу, тобто на 10% щороку. Ми ж маємо приріст 2-3%, та й то в останні кілька років, поінформував Юрій Лупенко.

Така ж ситуація з виробництвом м’яса, де нам необхідно забезпечити приріст у 2 рази, зазначив експерт.

ОСГ є базовими для розвитку сільськогосподарської кооперації, яка може і повинна забезпечувати ефективне ведення сільськогосподарського виробництва. Адже саме ці господарі відчувають потребу в кооперуванні для забезпечення виробництва і реалізації продукції.

Крім того, підписання економічної частини Угоди по асоціацію з ЄС спонукає нас до модернізації селянських господарств з тим, щоб їх продукція могла потрапити на європейські ринки, зазначив академік.

За його словами, Європа готова купувати нашу сільськогосподарську продукцію, у т.ч. тваринницьку, але певної якості і виробленої в певних умовах.

А оскільки більшу частину молока і м’яса в Україні виробляють ОСГ, ми маємо створювати цим господарствам такі умови, які б давали можливість виробляти продукцію, що відповідає європейським стандартам.

Неабиякий інтерес до трансформування ОСГ у фермерські господарства виявляє і бізнес. Адже забезпечення переробних підприємств якісною сировиною, зокрема молоком, значною мірою залежить від кількості сімейних ферм, що відповідають сучасним вимогам якості, виробництва, розміщення та умов праці, підсумував Юрій Лупенко.