yachminЗа прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, виробництво озимого ячменю у 2021 році і досягне понад 3,9 млн т, тобто збільшиться проти показника 2020 року на 17,8 %. Це найбільший рівень зростання серед усіх сільськогосподарських культур, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу установи «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2021 році (березень 2021 року)».

За його словами, збільшення валового збору озимого ячменю очікується за рахунок зростання врожайності цієї культури з 33,5 ц/га до 36,6 ц/га (+ 9,3 %), тоді як площі посіву зростуть лише на 77 тис. га (+ 7,7 %). Прогнозується також, що це буде найбільший з 2016 року урожай ячменю.

Серед інших культур найбільше зростання врожаю очікується по озимій пшениці (+ 15,9 %), сої (+ 12,9 %), озимому житу (+ 11,7 %) та плодово-ягідним культурам (+ 10,8 %). Серед ярих зернових і зернобобових культур найбільше зростання прогнозується по гороху (+ 6,0 %) та кукурудзі на зерно (+ 4,4 %), зазначив науковець.

Виробництво соняшнику і винограду в нинішньому році збільшиться на 8,5 %, сорго – на 8,1 %, цукрових буряків – на 2,3 %. Найменший рівень зростання очікується по гречці (+ 1,5 %), однак ця культура, на відміну від більшості інших, суттєво наростила виробництво торік – на 17,8 %.

 Водночас, поінформував він, зменшиться проти 2020 року виробництво вівса (‑19,5 %), проса (‑17,7 %), рису (‑8,3 %), ріпаку (‑4 %), картоплі (‑3,9 %), овочів (‑ %) та ярого ячменю (‑1,4 %).

Загалом за прогнозом Інституту аграрної економіки, після минулорічного спаду на 12,3 % виробництво рослинницької продукції у 2021 році збільшиться на 5,9 %, що забезпечить досягнення третього з 1991 року показника, підсумував Юрій Лупенко.