IMG 8683Ринок олійних культур має особливе значення для економіки аграрного сектору і нашої держави в цілому. Однак зараз з’явилися певні загрози його стабільному розвитку, пов’язані із змінами в оподаткуванні експорту сої та ріпаку. Саме тому Інститут аграрної економіки ініціював проведення цього заходу, запросивши до обговорення представників усіх зацікавлених сторін, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, відкриваючи засідання круглого «Зміна режиму оподаткування ПДВ експортних поставок олійних культур: оцінка наслідків та пошук компромісу», який відбувся в установі 14 травня 2018 року.

Наприкінці минулого року Парламент України вніс зміни щодо оподаткування ПДВ операцій з експорту олійних культур, нагадав експерт. Згідно них з 1 вересня 2018 року запроваджується звільнення від оподаткування податком на додану вартість експортних операцій по сої, а з 1 січня 2020 року – і по ріпаку. Тобто експортерам цієї продукції не будуть відшкодовуватись з бюджету суми сплаченого ними податку.

На думку науковців Інституту аграрної економіки, ці зміни містять цілу низку ризиків практично для усіх учасників ринку олійних культур – виробників, переробників, трейдерів.

Наразі у Верховній Раді України зареєстровано два альтернативні законопроекти. Але вони також не є однозначними, зауважив академік.

Зокрема, запропоноване законопроектом №7403-2 повернення до стандартного режиму оподаткування експортних поставок сої та ріпаку може призвести до суттєвих втрат Держбюджету-2018.

Натомість законопроект 7403-д спрямований на збереження доходів лише крупних товаровиробників, дискримінуючи малих, які не мають можливості самостійно забезпечити експорт сої та ріпаку.

Учасники Круглого столу мають сьогодні знайти компромісне рішення, яке б задовольнило усі заінтересовані сторони. Адже визначення найбільш оптимального підходу до механізмів запровадження змін режиму оподаткування ПДВ експортних поставок олійних культур може суттєво вплинути на ефективність агропромислового комплексу України, зазначив Юрій Лупенко.

Характеризуючи стан справ на вітчизняному ринку олійних культур, завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Інституту аграрної економіки, к.е.н. Леонід Тулуш, наголосив на його виключній важливості як для аграрного сектору, так і для національної економіки в цілому.

З огляду на це проблему підвищення рівня завантаженості виробничих потужностей з переробки насіння (бобів) олійних культур варто вирішувати більш зважено – з урахуванням усіх можливих економічних наслідків, зазначив експерт.

За його словами, Україна уже кілька років поспіль утримує за собою перше місце в рейтингу експортерів соняшникової олії. А частка валютних надходжень від експорту олійних культур становить понад 40% в обсягах аграрного експорту та майже 1/6 в загальних обсягах експорту товарів з України.

У разі ж запровадження зміни порядку оподаткування операцій із вивезення сої за межі митної території України самостійно експортувати цю культуру зможе лише незначна кількість її виробників – великі та частина середніх сільгоспвиробників. Сумарно вони забезпечують близько половини обсягів виробництва. Більшість же виробників будуть змушені продавати сою та ріпак переробним підприємствам за заниженою ціною виключно всередині країни.

Зміна предмету поставок – із сировини на продукт переробки – очікувано призведе до втрати наявних зовнішніх ринків, на яких України представлена насінням ріпаку та соєвими бобами. Це, в свою чергу,  призведе до цінового спаду на внутрішньому ринку, а отже, й до втрат доходів сільгосптоваровиробників. Останні в такій ситуації будуть змушені відмовлятись від вирощування сої та ріпаку й переходити на інші культури. Внаслідок цього, очікуваного збільшення обсягів переробки виробленої в Україні сої в перспективі чекати не варто, застеріг Леонід Тулуш.

Ці прогнози підтвердив радник з питань відносин з державними органами ТОВ «АДМ Трейдинг Україна» Рубен Бєляєв. Він, зокрема, зазначив, що запропоновані податкові новації є абсолютно безвідповідальним рішенням. Тому що шкодять інтересам абсолютно усіх учасників ринку олійних культур. І у разі запровадження цих змін більшість великих переробників змушені будуть відмовитися від вітчизняної сировини на користь олійних іншого походження, наприклад, з Канади.

Збереження НЕвідшкодування експортного ПДВ для олійних призведе до значних збитків сільгоспвиробників, зауважив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Михайло Соколов. За оцінками ВАР, щорічні втрати аграріїв сягнуть понад 8 млрд грн.

Тому сільгоспвиробники дуже сподіваються на ухвалення парламентом законопроекту №7403-2, яким передбачається повернення практики відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку. Зазначений документ підтримали 15 обласних рад, міжнародні установи, ряд народних депутатів та усі найбільші аграрні асоціації.

За словами директора Департаменту з питань податкової та митної політики Міністерство фінансів України Юрія Романюка, його відомство підтримує усі законодавчі ініціативи, спрямовані на повне, або часткове скасування «олійних правок», прийнятих Верховною Радою України  наприкінці минулого року із порушенням регламенту.

Міністерство фінансів не ініціювало ці зміни наприкінці минулого року і їх не підтримувало. Ми були проти скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних, зазначив він.

Аграрне відомство також не підтримує скасування відшкодування експортного ПДВ для сої та ріпаку, поінформував директор Департаменту фінансово-кредитної політики Міністерства аграрної політики і продовольства України Баграт Ахіджанов.

Заступник директора Департаменту – начальник управління виробництва продукції рослинництва та насінництва Міністерства аграрної політики та продовольства України Леонід Сухомлин, висловив застереження, що аграрії будуть відмовлятись від виробництва ріпаку та сої у разі набуття чинності «соєвих правок».

Голова Громадської Спілки «Аграрний союз України» Генадій Новіков констатував, що Україна є експортно орієнтованою державою і наше завдання забезпечити наповнення зовнішнього ринку з максимальною вигодою для товаровиробників. Тому сільгосптоваровиробники підтримують рішення щодо відновлення відшкодування ПДВ з експортних операцій по сої та ріпаку.

Прийняття запропонованих змін щодо оподаткування ПДВ операцій з експорту олійних культур призведе до значного падіння цін на внутрішньому ринку сої та ріпаку, наголосив в.о. виконавчого директора Української зернової асоціації Сергій Іващенко. Це, в свою чергу, призведе до суттєвих фінансових втрат виробників, а також до втрати Україною частини ринку ЄС.

За його словами, практика застосування подібної системи вибіркового відшкодування ПДВ виключно сільгоспвиробникам, які виростили зерно на власній або орендованій землі, вже мала місце протягом 2014 року. Як результат, найбільш постраждалими виявилися більшість українських фермерських господарств та експортери.

Тому, зазначив він, відшкодування ПДВ при експорті олійних культур, зокрема, сої та ріпаку потрібно відновити повною мірою всім експортерам або повністю скасувати для всіх учасників ринку зернових і олійних культур.

Президент Української асоціації виробників та переробників сої Віктор Тимченко звернув увагу на суттєві ризики рішення щодо зміни режиму оподаткування експортних поставок сої. На його думку, як тільки зменшиться ціна на дану культуру – втратиться економічний сенс її вирощування і Україна втратить відповідні обсяги виробництва, що поступово нарощувались протягом тривалого періоду часу, застеріг він.

Генеральний директор ВГО «Українська аграрна конфедерація» Павло Коваль зазначив, що збереження посівних площ під соєю у поточному році свідчить лише про особливості аграрних технологій, а не про «мовчазну згоду» із рішенням Податкового комітету ВРУ. Зменшення площ під соєю розпочнеться із наступного року і буде досить суттєвим, резюмував він.

За результатами дискусії всі учасники круглого столу погодилися підтримати альтернативний законопроект №7403-2 від 29.12.2017, який передбачає відновлення відшкодування ПДВ всім експортерам олійних культур, та прийняли відповідну резолюцію.

У документі вони звернулися до Президента України, Верховної Ради України, народних депутатів України, Кабінету Міністрів України, компетентних органів виконавчої влади, громадських організацій підтримати їх позицію та сприяти якнайшвидшому прийняттю проекту вищезгаданого закону №7403-2 від 29.12.2017 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур».

У засіданні круглого столу взяли участь понад 30 представників центральних органів виконавчої влади, провідних громадських організацій та об’єднань сільгосппідприємств, асоціацій та об’єднань виробників, представників провідних компаній-переробників, трейдерів та експортерів олійних культур.

Організатор – Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».