ННЦ Інститут аграрної економіки
Продукція тваринного походження не в змозі компенсувати втрати зернових - коментар Юрія Лупенка сайту AgroPolit.com
Виробництво сільськогосподарської продукції в Україні падає: за період із січня по серпень 2020 року воно скоротилося на 9,9%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Фахівці пояснують спад, в першу чергу, кліматичними змінами.
«Цього року на ситуацію досить сильно вплинули природні умови, вони були набагато гірші за торішні. Власне, це й стало першопричиною зменшення виробництва зернових у першій половині 2020 року. Також варто зважати на той факт, що продукція тваринного походження не в змозі компенсувати втрати зернових. Тут варто згадати і про зменшення поголів'я ВРХ, і про збільшення імпорту молочної продукції. Тож за таких умов у другій половині 2020 року навряд чи можна очікувати позитивної динаміки у виробництві: втрат від кліматичних факторів вже не зміниш, як і посівних площ та відповідних культур. Єдине, що може допомогти у цій ситуації – це мінімізація втрат під час збору того врожаю, який виріс. Крім того, минулий рік був рекордним за показниками врожайності, а рекордні показники завжди важче утримувати, ніж навіть досягати», – прокоментував для AgroPolit.com ситуацію директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.
Агросектор у піке – причини падіння виробництва сільськогосподарської продукції в Україні - коментар Юрія Лупенка сайту AgroPolit.com
Цього року на ситуацію досить сильно вплинули природні умови, вони були набагато гірші за торішні. Власне, це й стало першопричиною зменшення виробництва зернових у першій половині 2020 року. Також варто зважати на той факт, що продукція тваринного походження не в змозі компенсувати втрати зернових. Тут варто згадати і про зменшення поголів'я ВРХ, і про збільшення імпорту молочної продукції. Тож за таких умов у другій половині 2020 року навряд чи можна очікувати позитивної динаміки у виробництві: втрат від кліматичних факторів вже не зміниш, як і посівних площ та відповідних культур. Єдине, що може допомогти у цій ситуації – це мінімізація втрат під час збору того врожаю, який виріс. Крім того, минулий рік був рекордним за показниками врожайності, а рекордні показники завжди важче утримувати, ніж навіть досягати.
Стратегічний виклик - стаття Олександра Захарчука в газеті “АгроМаркет”
За темпами формування сортових ресурсів Україна випереджає Німеччину, Францію та Польщу. Але свій генетичний потенціал національні сортові рослинні ресурси досі не реалізують на повну.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних до поширення в Україні, у червні 2020-го налічувалося майже 12 тис. сортів, гібридів та ліній. Із них 8731 — це сорти та гібриди (для промислового виробництва й комерційного обігу), а 2799 — лінії (для визначення та підтвердження гібридного складу для забезпечення авторських прав). Зокрема, 868 гібридів та 783 ліній соняшнику, 1285 гібридів та 1811 ліній кукурудзи, 2693 гібридів овочевих.
Зниження ставки ПДВ на агро продукцію: переваги та недоліки - Леонід Тулуш гість телеканалу "Перший діловий"
Законопроект про зниження ставки ПДВ на 6% пройшов перше читання в Верховній Раді. До чого це може призвести? Як на це відреагували представники аграрних галузей? Досвід провідних країн. Про все це розповів завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інституту аграрної економіки» Леонід Тулуш на програмі "Бізнес діалог" в студії телеканалу "Перший діловий".
Джерело: Перший діловий
(Не)конкурент пшениці: чи буде Україна масово вирощувати спельту - коментар Миколи Пугачова онлайн-ресурсу AgroPortal
Зерно спельти має свої особливості. Воно схоже на пшеничне, але більше за розмірами і захищене жорсткою лускою. При цьому містить мінімальну кількість глютену, багато різних вітамінів і мікроелементів, більше протеїну (до 25%) та клейковини (до 50%) порівняно з поширеною в Україні м'якою пшеницею. «Тому борошно зі спельти використовується як окремо для виготовлення хлібобулочних й макаронних виробів, так і в якості поліпшувача до низькоякісного борошна», — розповідає заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов.
Спельту цінують за високі якісні показники та смак. Вона використовується у хлібопекарстві, виготовленні круп, макаронів, десертів, у дієтичному та дитячому харчуванні.
Більше статтей...
- Поповнення академічної спільноти Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»
- Кукурудзоманія-2020. Втрати і прогнози – коментар Миколи Пугачова онлайн-ресурсу AgroPortal
- Науковці Інституту аграрної економіки взяли участь у Всеукраїнській акції «Мільйон дерев за добу»
- Кампанія у ЗМІ щодо подорожчання хліба насправді призведе до цього – коментар Миколи Пугачова Укрінформу
Сторінка 120 з 351
<< Початок < Попередня 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Наступна > Кінець >>