ННЦ Інститут аграрної економіки

pashko expres“Влітку десяток яєць коштував від 28 до 30 грн, а вже з перших днів вересня роздрібна ціна на яйця в супермаркетах почала стрімко зростати і становила 41,56 — 42,35 гривні за десяток, у жовтні — 53 — 76 гривень”, — каже Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Варто додати, що стабілізація цін кормів важлива для кінцевої вартості продукції. За словами Світлани Пашко, підписання “зернової угоди” і відкриття морських портів призвело до поступового підвищення ціни на кукурудзу (на 40%), яка є складовою комбікорму, а це — 65 — 70% собівартості яйця.

Детальніше

 

obozrevatel saloЯк розповіла завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", д.е.н. Інна Сало, до Нового року прогнозується зростання роздрібних цін на різні види м’яса – на 7-10%. Також виросте вартість молочних продуктів (на 10-15%), зазначила вона. Зокрема, виросте ціна молока пастеризованого жирністю до 2,6% – до 40 грн за 1000 г.

Крім того, на тлі загальних інфляційних процесів може зрости середня ціна на соняшникову олію – до 75 грн/л. Фахівчиня вказала, що відбудеться й незначне зростання вартості овочів борщового набору – до 15-20%.

Детальніше

 

tsiny fokusІнна Сало, завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", перераховує таку низку пов'язаних з війною факторів впливу на ціни:

  • підвищення попиту на продукти першої необхідності та тривалого зберігання;
  • порушення логістичних ланцюжків між учасниками ринку;
  • подорожчання пального та енергоносіїв;
  • девальвація гривні;
  • дефіцит або подорожчання кормів та ветеринарних препаратів;
  • втрата поголів'я худоби, птиці та обсягів виробництва.

    Детальніше

   

ukraina 24_khodakivskaПодорожчання продуктів почалося ще торік ‑ про причини розповіла заступниця директора Інституту аграрної економіки Ольга Ходаківська в програмі «Сьогодні Ввечері» на телеканалі «Україна 24»".

«Протягом останніх місяців практично кожен українець відчув на собі подорожчання харчових продуктів. Воно почалося ще минулого року, а в цьому тенденції продовжують зберігатися. Торік була посуха, неприйнятні погодні умови, що наклало значний відбиток на врожайність і ціни на продукти. З іншого боку, пандемія, до якої ми та весь світ не були готові, що також призвело до подорожчання.

Це посилилося такими факторами, як підвищення цін на комуналку, ПММ, енергоносії, підвищення мінімального рівня зарплати. І це знову-таки позначилося на собівартості сільськогосподарської продукції, продукції перероблення. І в результаті ми маємо те, що на полицях магазинів продукція дорожча, ніж була, наприклад, у такий же період минулого року», ‑ сказала вона.

Джерело: Україна 24

 

premiia stoliarchukПремію Президента України для молодих вчених 2022 року за роботу «Інвестиційна та інноваційна складові розвитку агропромислового виробництва» присуджено:

Сергєєвій Наталі Валеріївні – кандидатові економічних наук, завідувачеві відділу Інституту механіки та автоматики агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України

Столярчук Надії Миколаївні – кандидатові економічних наук, старшому науковому співробітникові Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Відповідний указ № 809/2022 від 30 листопада 2022 року підписав Президент України Володимир Зеленський.

   

Сторінка 73 з 351

<< Початок < Попередня 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Наступна > Кінець >>