pashko expres“Влітку десяток яєць коштував від 28 до 30 грн, а вже з перших днів вересня роздрібна ціна на яйця в супермаркетах почала стрімко зростати і становила 41,56 — 42,35 гривні за десяток, у жовтні — 53 — 76 гривень”, — каже Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Варто додати, що стабілізація цін кормів важлива для кінцевої вартості продукції. За словами Світлани Пашко, підписання “зернової угоди” і відкриття морських портів призвело до поступового підвищення ціни на кукурудзу (на 40%), яка є складовою комбікорму, а це — 65 — 70% собівартості яйця.

“Яйця завжди були в переліку трьох найпопулярніших продуктів харчування українців, — зазначає Світлана Пашко. — Здорожчання закономірно призводить до скорочення їх споживання, особливо при зниженні купівельної спроможності населення. Тому, за прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, до кінця року ціни на яйця можуть стабілізуватися і навіть почати зменшуватися”.

Джерело: Експрес