ННЦ Інститут аграрної економіки

24 ekonomika_salo

Дешевих овочів не буде до літа

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, розширення вітчизняної пропозиції на овочевому ринку відбудеться в сезон урожаю овочів відкритого ґрунту. Оскільки Херсонська область все ще в зоні бойових дій, сезон раннього врожаю розпочнеться із запізненням.

А от що стосується фруктів, то на ринку плодів обсяги продаж помітно збільшаться у другій декаді червня внаслідок розширення вітчизняного урожаю ягід суниці та кісточкових плодів.

Детальніше

 

Khodakivska zemlevporiadnyi_visnykПопри те, що ринок земель сільгосппризначення вже офіційно запущено, тема вибору його моделі, очікуваних соціально-економічних наслідків кардинальних змін у земельних відносинах залишається дискусійною в політикумі, експертному середовищі та й в суспільстві в цілому. Багатьох людей, насамперед аграріїв, тривожить низка гострих запитань — від банального «де взяти гроші на купівлю ділянки?» до глобального «що буде з Україною?».

Відповіді на ці та інші запитання в інтерв'ю з докторкою економічних наук, членкинею-кореспонденткою НААН Ольгою Ходаківською на сторінках жовтневого випуску журналу «Землевпорядний вісник».

Читати статтю

Джерело: Землевпорядний вісник

 

pasko salo_kopytec_24Яйця подешевшають

Світлана Пашко резюмує, що період максимального попиту на курячі яйця вже пройшов. Тож традиційно після Великодня починається поступове зниження цін на яйця через зменшення попиту і збільшення їх пропозиції.

Це пов’язано з приходом на ринок продукції приватних господарств, які виробляють приблизно половину всього обсягу яєць в Україні, пояснює науковиця.

Детальніше

   

olia 6Ситуацію з подорожчанням масла в ефірі вечірнього випуску прогами Сьогодні на телеканалі "Україна" прокоментувала Ольга Козак, провідна наукова співробітниця Національного наукового центру "Інституту аграрної економіки".

Переглянути відео

Джерело: телеканал УКРАЇНА

 

produktyЗа рік війни продукти харчування в Україні подорожчали на 31,5 %. При цьому споживчі вже у березні 2022 року – після початку повномасштабного вторгнення рф на територію України – ціни на продукти харчування зросли на 6,4 % проти лютого і до червня продовжували зростати випереджаючими, у порівнянні з 2021 роком, темпами. У жовтні 2022 року було зафіксовано найбільше, крім березня, зростання – на 4,2 %, після чого темпи приросту знизилися до 0,5-0,7 % на місяць, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у березні 2023 року.

У березні проти лютого 2023 року ціни на продукти харчування зросли на 2,3 %. Найбільше – на 17,3 % – збільшилися ціни на овочі, на другому місці – яйця (+1,8 %), далі сир і м’який сир (+1 %). Ціни на інші продукти зросли менше, ніж на 1 %, а на олію соняшникову та хліб і хлібопродукти навіть зменшилися, поінформував науковець.

Детальніше

   

Сторінка 61 з 351

<< Початок < Попередня 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Наступна > Кінець >>