import produktivЗа даними Державної митної служби, у січні-березні 2023 року Україна імпортувала агропродовольчої продукції на суму 1790 млн дол. США. Це на 22 % більше, ніж у І кварталі 2022 року, коли було ввезено сільськогосподарських і харчових продуктів вартістю 1469 млн дол. США, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

За його словами, країни Європейського Союзу продовжують залишатись найбільшими постачальниками продовольства в Україну. Здійснивши в нинішньому році продажі на 907 млн дол. США, вони зайняли в структурі вітчизняного імпорту 50,7 %. Закупівлі з інших основних регіонів є значно меншими, зокрема, з Азії – 398 млн дол. США (22,2 %), Африки – 79 млн дол. США (4,4 %).

Польща досі утримує перше місце в рейтингу головних продавців агропродукції до України. За І квартал 2023 року вона експортувала до нашої країни харчів на суму 232 млн дол. США.

Другу позицію утримує Туреччина (202 млн дол. США) Інші країни поставляють в Україну значно менші обсяги агропродукції.

Товарна структура імпорту агропродовольчої продукції традиційно формується з риби і морепродуктів (214 млн дол. США), плодів, ягід і горіхів (210 млн дол. США), насіння й плодів олійних культур (197 млн дол. США), алкогольних і безалкогольних напоїв (153 млн дол. США), тютюнових виробів (111 млн дол. США), овочів (110 млн дол. США), різних харчових продуктів (108 млн дол. США).

Спільно ці види агропродукції зайняли в його імпорті близько 62 %, зауважив експерт.

У 2023 році агропродовольчий імпорт в Україну зростає швидшими темпами, ніж експорт. До його довоєнної структури додався імпорт овочів, адже у пріоритетних регіонах їх виробництва в Україні повноцінний операційний цикл все ще неможливо забезпечити через окупацію територій та близькість до лінії фронту, підсумував Богдан Духницький.