ННЦ Інститут аграрної економіки
Сільськогосподарські підприємства утримують лідируючі позиції в економіці – Юрій Лупенко
За підсумками 2022 року вітчизняна економіка в цілому отримала 240,4 млрд грн збитків, тоді як чистий прибуток підприємств сільського, лісового та рибного господарства за підсумками 2022 року склав 87,1 млрд грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо підсумків діяльності підприємств за видами економічної діяльності за 2022 рік.
За його словами, це найвищий за фізичними обсягами показник серед усіх видів економічної діяльності, хоча у 2,7 рази менший проти рекордного рівня 2021 року.
В Інституті аграрної економіки відбулась науково-практична конференція, присвячена 85-річчю з дня народження академіка НААН В.Я. Месель-Веселяка
5 вересня 2023 року у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» у змішаному форматі відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Наукове забезпечення становлення та розвитку фермерського руху в Україні”, присвячена 85-річчю з дня народження академіка НААН Віктора Меселя-Веселяка
Відкрив конференцію віце-президент НААН, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Сюрпризи серпня. Чому ціни на продукти падають та як вони зміняться восени – коментарі Інни Сало, Світлани Черемісіної та Наталії Копитець ФОКУСУ
У національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки", посилаючись на офіційні дані Мінфіну, констатують, що середні ціни на плодовоягідні в кінці липня, порівняно з кінцем червня, збільшилися. Так, яблука подорожчали на 20,2% – до 38,93 грн/кг, апельсини додали в ціні близько третини (+30,4%) – до 73,15 грн/кг. Дещо зросла ціна на банани – до 43,64 грн/кг (+2,8%). На кінець липня 2023 року ціна на чорну смородину у пік масового урожаю становила 70-80 грн/кг, а за кілограм малини просили 80-90 грн.
Овочі борщового набору у липні дешевшали. Так, на кінець другого місяця літа капуста білокачанна втратила в ціні 68% і коштувала 17,50 грн/кг. На 60,8% знизилися ціни на моркву. Цей овоч у липні коштував в середньому 27,89 грн/кг. Цибуля ріпчаста подешевшала на 33,4% до 39,90 грн/кг, картопля — на 21,1% до 15,70 грн/кг. А буряк додав у ціні 39,6% – до 19,76 грн/кг.
Гречка – дешевше, батон – дороже: що відбувалося з цінами на крупи та хліб – коментар Світлани Черемісіної ФОКУСУ
Цінники на крупи зберігають стабільність, зазначають в Інституті аграрної економіки. Так, з початку року гречка подешевшала на 33,5%, зокрема, в серпні – на 5%, – до 45,83 грн/кг, рис з січня втратив в ціні 11,6% і коштує 53,02 грн/кг. Подорожчало за рік лише пшоно – з 26,08 грн/кг до 30,35 грн/кг (+16,4 %).
Борошно пшеничне, яке протягом року стабільно дешевшало – з 16,85 грн/кг до 16,29 грн/кг, у серпні додало в ціні 5 копійок, кілограм у середньому коштував 16,34 грн, констатує головна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ Світлана Черемісіна. Разом з тим, усі види продукції хлібопекарської галузі продовжують дорожчати. Так, за останній місяць літа батон додав в ціні 1,2% – до 22,65 грн за 500 гр, хліб житній подорожчав на 0,8% до 36,32 грн/кг, ціна хліба пшеничного з борошна першого ґатунку зросла на 0,7% – до 35,11 грн/кг, а з борошна вищого ґатунку на 0,3 % – до 42,07 грн/кг.
Що було з цінами на м’ясо у серпні – коментар Наталії Копитець ФОКУСУ
У серпні у торговельній мережі зберігалося коливання цін на основні види м’яса, розповіли в ННЦ. Так, вартість курячих гомілок та стегон зменшилася на 5,8-9,7%, вони коштували 74,95 грн/кг і 100,45 грн/кг відповідно. Ціни на яловичину – ребра та гуляш – зросли на 0,6-0,9%, порівняно з початком літа і становили відповідно 160,48 грн/кг і 245,16 грн/кг.
"У серпні порівняно з червнем 2023 року відбулося прогнозоване науковцями Інституту аграрної економіки незначне здорожчання окремих видів свинини. Так, свинячі ребра, підчеревина, ошийок, лопатка додали в ціні від 0,8% до 2,4%. Разом із цим, свиняча грудинка та сало солене стали дешевшими на 6,0% і 6,9%", — зауважила провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ ІАЕ Наталія Копитець.
Більше статтей...
- Дорогий десяток: чому дорожчають яйця і що буде з цінами далі – коментар Світлани Пашко ФОКУСУ
- Овочі продовжують визначати цінові тенденції вітчизняного споживчого ринку – Юрій Лупенко
- 2023 року експорт українського агропродовольства до Азії поступово відновлюється – Микола Пугачов
- Липневий обвал споживчих цін на овочі не досягнув рівня грудня минулого року – Юрій Лупенко
Сторінка 52 з 351
<< Початок < Попередня 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Наступна > Кінець >>