ННЦ Інститут аграрної економіки

med dukhnytskyi«Профільні спеціалісти попередньо оцінюють втрати на рівні щонайменше 25 % медоносних територій і бджолиних роїв, хоча дати точну оцінку нині дуже складно. Виробничий потенціал галузі бджільництва продовжуватиме знижуватись і надалі», — каже в розмові з Тижнем Богдан Духницький, провідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки.

В Україні традиційно найбільше виробляють соняшникового, гречаного, ріпакового, акацієвого, липового меду й меду з різнотрав’я, зібраного з квіток кількох рослин.

Переважно солодку продукцію Україна постачає на ринки Євросоюзу. У 2021-му загалом експортувала 57,6 тисячі тонн меду, з них до ЄС — 50,7 тисячі тонн, або 88 %. За 2023 рік експортували 55,4 тисячі тонн меду, зокрема на європейські ринки — 51,7 тисячі тонн. Переважно український мед купували Німеччина, Польща, Франція, Іспанія, Італія, Греція, Румунія, Бельгія та США.

Детальніше

 

fokus kopytets"Ціни на основні види м’яса у продуктових супермаркетах з початку року демонстрували зростання на 5,7–31,8%, залежно від виду мʼяса. Найменше за рік здорожчала яловичина — гуляш та ребра. Вони додали в ціні 7,4–9,3% і коштували 254,82 грн/кг і 157,95 грн/кг відповідно. Це обумовлено тим, що ціни на яловичину є найвищими при низькій купівельній спроможності споживачів. Курятина стала дорожчою на 5,7–15,2%. З-поміж м’яса птиці тушка куряча та курячі гомілки додали в ціні за рік 5,7–8,3% і коштували відповідно 85,90 грн/кг і 77,45 грн/кг. Роздрібні ціни на курячі стегна та куряче філе зросли на 13,5–15,2% — до 105,95 грн/кг і 153,96 грн/кг. Зростання цін на м’ясо птиці відбувається внаслідок зростання попиту на цей найдешевший вид м’яса", — зауважила Фокусу провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталія Копитець.

За її словами, роздрібні ціни на свинину збільшилися за рік на 4,7–27,9%. Причому свиняча грудинка додала в ціні найменше – лише 4,7%, і подорожчала до 177,02 грн/кг. Найбільше — на 27,9% — зріс в ціні ошийок. Нині за 1 кг цього мʼяса слід заплатити 246,23 грн. У продуктових супермаркетах ціни на сало домашнє за рік зросли на 31,8% — до 249,00 грн/кг, водночас сало солоне подешевшало на 7,5% — до 242,80 грн/кг. Одна з причин подорожчання свинини — зменшення пропозиції через скорочення поголівʼя худоби.

За прогнозними оцінками науковців ІАЕ, підвищений попит на м’ясо напередодні та в період різдвяних та новорічних свят ще підштовхне роздрібні ціни до зростання до 3%.

Джерело: ФОКУС

 

DSC-6937В Інституті кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України провели виїзне засідання Бюро Північного міжрегіонального наукового центру НААН.

До складу Північного МНЦ НААН входять регіональні секції Вінницької, Житомирської, Київської, Хмельницької та Чернігівської областей. У засіданні Бюро взяли участь керівники Північного МНЦ НААН, представники обласних секцій, місцевих органів влади, науково-дослідних установ, агровиробників, громадських організацій, аграрних університетів. Захід відбувся у змішаному форматі.

Очільник Північного МНЦ НААН, віцепрезидент НААН, в.о.директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН Юрій Лупенко підкреслив науковий потенціал міжрегіональних наукових центрів НААН, їх важливу роль щодо впровадження наукових розробок у практику сільськогосподарського виробництва. Також науковець наголосив на співпраці з органами місцевої влади, визначив напрями роботи та завдання, що поставлено перед МНЦ НААН у складних умовах сьогодення.

Детальніше

   

storozhuk ugentЗа результатами конкурсного відбору, провідна наукова співробітниця відділу організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», голова Ради молодих вчених к.е.н. Надія Столярчук долучилася до модуля Жана Моне (Jean Monnet Module) «Онлайн Академія UGent для українських викладачів: право та політика ЄС» (UGent ACADEMY 4UA).

Навчання розпочалося 19 травня 2024 року.

UGent ACADEMY4UA – це інноваційний курс, розроблений спеціально для українських дослідників (аспірантів і постдокторів), а також викладачів та/або тренерів, чия професійна діяльність зосереджена на законодавстві та політиці ЄС для задоволення їхніх викладацьких і методичних потреб.

Детальніше

 

24 ekonomikaНаталія Копитець, провідна науковиця Інституту аграрної економіки, каже 24 Каналу, що у середині січня 2024 року порівняно з початком грудня 2023 року у продовольчих супермаркетах відмічалося зниження роздрібних цін на свинину до 8,8%. У лютому відсутні економічні передумови здорожчання основних видів м’яса.

Проте в Україні, де війна триває вже близько двох років, завжди є вірогідність помітних стрибків цін. Зокрема, атаки по критичній інфраструктурі – енергетичній та виробничій – можуть спричинити як скорочення, так і повне знищення виробничих потужностей тих чи інших видів м’яса.

Експертка пояснює, що це, своєю чергою, зумовить здорожчання м'яса. За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, зростання роздрібних цін на основні види м’яса – до 5 % – слід очікувати напередодні та в період Великодніх свят.

Джерело: 24 канал

   

Сторінка 37 з 351

<< Початок < Попередня 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Наступна > Кінець >>