Скачати прес-реліз

За рік війни продукти харчування в Україні подорожчали на 31,5 %. При цьому споживчі вже у березні 2022 року – після початку повномасштабного вторгнення рф на територію України – ціни на продукти харчування зросли на 6,4 % проти лютого і до червня продовжували зростати випереджаючими, у порівнянні з 2021 роком, темпами. У жовтні 2022 року було зафіксовано найбільше, крім березня, зростання – на 4,2 %, після чого темпи приросту знизилися до 0,5-0,7 % на місяць, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у березні 2023 року.

У березні проти лютого 2023 року ціни на продукти харчування зросли на 2,3 %. Найбільше – на 17,3 % – збільшилися ціни на овочі, на другому місці – яйця (+1,8 %), далі сир і м’який сир (+1 %). Ціни на інші продукти зросли менше, ніж на 1 %, а на олію соняшникову та хліб і хлібопродукти навіть зменшилися, поінформував науковець.

За його словами, у березні 2023 року продовжилося сповільнення темпів зростання споживчих цін на продукти харчування. Загалом вони зросли на 26,5 % проти відповідного місяця 2022 року, тоді як у лютому проти лютого 2022 року – на 31,5 %, а у січні проти січня минулого року – на 32,8 %.

Основними продуктами, які стримували загальне зростання цін у лютому 2023 року, були яйця – зменшення проти січня на 1,9 %, олія соняшникова (-0,4 %) та інші їстівні тваринні жири (-1,5 %). У березні зменшення цін відбулося по цінах на олію соняшникову (-0,7 %), інші їстівні тваринні жири та хліб і хлібопродукти (-0,1 %).

Гальмування споживчих цін на продукти харчування відбувається вже протягом п’яти місяців після піку у жовтні 2022 року, коли їх зростання проти відповідного місяця 2021 року досягло 36,1 %, зауважив Юрій Лупенко.

За його оцінками, тенденція зменшення цін проти попереднього місяця намітилася у листопаді 2022 року – на 0,5 % проти 4,2 % у жовтні проти вересня. Втім, з початку 2023 року цей тренд змінився на зростаючий: у січні–лютому – на 1,4-1,5 %, у березні – на 2,3 %.

Враховуючи тенденції минулих років, включаючи і воєнний 2022 рік, а також прогнози щодо обсягів виробництва та споживання на 2023 рік, можна очікувати сповільнення зростання і, навіть, зниження середніх споживчих цін на окремі продукти харчування по мірі надходження продукції нового врожаю, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 257 94 91
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/