Скачати прес-реліз

За розрахунками науковців в 2023 р. обсяги виробництва валової продукції сільського господарства можуть зменшитися проти 2022 р. на 2,1 %. Про це поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2023 році (березень 2023 року)».

За його словами таке скорочення виробництва агропродукції пов’язане із продовженням війни в Україні та спричиненими нею проблемами розвитку економіки в цілому.

Зокрема, під впливом логістичних проблем експорту сільськогосподарської продукції та падінням закупівельних цін, сільськогосподарські виробники змушені скорочувати виробництво найбільш продуктивних видів продукції, таких як пшениця та кукурудза.

Втрати доходів сільгосппідприємств у 2022 році, суттєве здорожчання ресурсів, зменшують їх можливості щодо придбання високоякісного насіннєвого матеріалу, повноцінного забезпечення технологічного процесу, особливо щодо внесення достатньої кількості мінеральних добрив та засобів захисту рослин.

Відносно невеликий розмір зниження обсягів виробництва значною мірою зумовлений і низькою базою порівняння 2022 року, коли під впливом воєнних дій валова продукція галузі зменшилась проти 2021 року більше ніж на чверть, пояснив Юрій Лупенко.

У рослинництві валова продукція очікується на 2,1 % менше, ніж у 2022 році.

Урожай зернових і зернобобових культур зменшиться проти минулого року на 11 %.

При цьому прогнозується збільшення обсягів виробництва по олійних культурах – сої (+12,2 %), соняшнику (+6,5 %), ріпаку (9,1 %).

 Обсяги виробництва продукції тваринництва, за прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, зменшаться проти 2022 року на 2,2 % при невеликому зростанні продукції вирощування птиці (+1,1 %) та зменшенні по інших видах, напр., свині (-2,1 %) та вовна (-30 %).

В цілому, за прогнозом науковців Інституту, очікуване виробництво сільськогосподарської продукції у 2023 році дозволить забезпечити внутрішні продовольчі потреби держави. При цьому по окремих видах продукції рівень забезпечення навіть зростатиме, хоча і не перевершить довоєнний, однак свідчить про стійкість вітчизняного агровиробництва, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 257 94 91
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/