Скачати прес-реліз

За даними Державної митної служби, у січні-серпні 2022 року в Україну було ввезено агропродукції на 3977 млн дол. США. Це на 22 % менше, ніж за 8 місяців минулого року, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

За його словами, основними постачальниками агропродовольчої продукції до України, як і зазвичай, виступають держави Європейського Союзу. Обсяги імпортних поставок з цього регіону склали 2176 млн дол. США, тобто майже 55 % закупівель.

У країнах Азії наша держава закупила харчів на 754 млн дол. США (19 %), у країнах Латинської Америки – на суму 256 млн дол. США (6 %), а Африки – 148 млн дол. США (4 %).

Поставки з цих чотирьох регіонів покривають понад 4/5 всього вітчизняного імпорту продукції АПК.

Рейтинг основних постачальників продовольства в Україну звично очолює Польща (590 млн дол. США). До топ-10 цього переліку увійшли Туреччина (339 млн дол. США), Німеччина (294 млн дол. США), Італія (226  млн дол. США), Нідерланди (185 млн дол. США), Франція (166 млн дол. США), Норвегія (131 млн дол. США), Сполучені Штати Америки (121 млн дол. США), Китай (118 млн дол. США) та Іспанія (111 млн дол. США).

Сумарно вони забезпечують понад 57 % українського аграрного імпорту.

Товарна структура імпорту продовольчої продукції в Україну вже кілька років поспіль залишається без суттєвих змін. В нинішньому році зростання вартості закупівель фіксується лише щодо овочів та залишків переробної промисловості, зауважив експерт.

Найбільша частка закупівель зарубіжних продуктів харчування припадає на плоди та ягоди. Імпорт продукції цієї групи продуктів за 8 місяців поточного року склав 398 млн дол. США.

Серед товарів – лідерів за обсягами закупівель – традиційно риба та морепродукти. Їх імпорт за січень-серпень 2022 року склав 362 млн дол. США.

Насіння і плодів олійних, переважно соняшнику для сівби, за січень-серпень 2022 року імпортували на 264 млн дол. США.

Значно – на понад 40 % – збільшилась вартість закупівлі овочів. За цей період вона склала 263 млн дол. США.

Обсяги поставок в Україну різних харчових продуктів – екстрактів, концентратів і соусів – становили 262 млн дол. США.

Алкогольних і безалкогольних напоїв з початку року імпортували на 261 млн дол. США, а тютюнових виробів – на 227 млн дол. США.

Залишків, кормів для тварин закупили на суму 229 млн дол. США.

Сукупно ці продукти утворюють 57 % вартості вітчизняного імпорту сільгосппродукції, підсумував Богдан Духницький.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/