Скачати прес-реліз

У перші 4 місяці 2022 року Україна експортувала агропродовольчої продукції (групи 1-24 УКТЗЕД) на суму 7420 млн дол. США, перевищивши на 3 % торішні показники за січень-квітень, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Микола Пугачов, коментуючи нещодавно оприлюднені оперативні дані Державної митної служби України.

Втім, зауважив він, слід звернути увагу на значний контраст показників у довоєнний та воєнний періоди. Якщо у січні-лютому нинішнього року, за даними Державної служби статистики України, вартість вітчизняного аграрного експорту становила 5676 млн дол. США, то у березні-квітні – після вторгнення росії – поставки України на зовнішні ринки принесли виручку в розмірі лише 1744 млн дол. США, скоротившись за час війни більш ніж утричі.

Агроподовольча продукція продовжує залишатись основним джерелом валютних надходжень для зовнішньої торгівлі України: за січень-квітень 2022 року її частка в загальному експорті перевищила 44 %, зазначив науковець.

Цього року, як і раніше, ключовими товарними групами в аграрному експорті виступають зерно, олійні культури, олії та жири, залишки переробної промисловості, а також м’ясні продукти. Сумарно ці види сільгосппродукції займають у структурі зарубіжних поставок майже 90 %.

Нині Україна все ще перевищує рекордні показники минулорічного експорту продовольства. Однак триваюча агресія росії, ведення бойових дій, окупація територій в різних регіонах нашої держави і блокування морських портів суттєво знижують вітчизняний потенціал зовнішніх продажів. Отже, підсумкові показники експорту прямо залежатимуть від ліквідації названих чинників, підсумував Микола Пугачов.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/