Скачати прес-реліз

Капітальні інвестиції в агропродовольчі сектори економіки за січень-вересень 2021 року склали 48828,9 млн грн, з них у сільське господарство − 33338,8 млн грн (68,3 %), у харчову промисловість − 15490,1 млн грн (31,7 %), зазначив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль, коментуючи нещодавно оприлюднені Державною службою статистики України дані щодо обсягів капітальних інвестицій за січень-вересень 2021 року.

За його словами, у структурі капітальних інвестицій в економіку вкладення у виробництво агропродовольчої продукції у січні-вересні цього року зайняли 14,7 %.

У січні-вересні 2021 року порівняно з відповідним періодом минулого року було забезпечено зростання капітальних інвестицій у аграрне виробництво і харчову промисловість на 13,1 %, а отже поглиблення  інвестиційної кризи було призупинено. При цьому, зростання обсягів вкладень було досягнуто лише в аграрному секторі економіки, тоді як у харчовій промисловості, навпаки, відбувався їх спад.

Індекси змін обсягів капітальних інвестицій у відсотках за січень-вересень 2021 року до відповідного періоду минулого року такі:

  • сільське господарство і мисливство − 119,7 %;
  • лісове господарство − 331,0 %;
  • рибне господарство − 121,5 %;
  • харчова промисловість − 95,3 %.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, темпи зростання капітальних інвестицій в аграрних секторах економіки у 2,2 разу вищі, ніж в середньому по економіці.

Відслідковувані Державною службою статистики України капітальні вкладення в землю і в довгострокові біологічні активи рослинництва та тваринництва теж зросли. Їх обсяги за січень-вересень 2021 року склали відповідно 1,3 млрд грн і 3,6 млрд грн.

Порівняно з харчовою промисловістю сільське господарство не лише зберегло пріоритетність для інвестування, а й посилило свої позиції. Якщо співвідношення між капітальними інвестиціями у сільське господарство і харчову промисловість у січні-вересні минулого року склало 1,70:1,0, то в цьому році − 2,11:1,00 грн/грн.

Такий нетиповий для нинішньої фази циклу Саймона Кузнеця характер динаміки інвестиційного співвідношення пов’язаний з переважанням у харчовій промисловості впливу негативних чинників і зростанням цін на сільськогосподарську продукцію, яка складає майже 60 % національного експорту агропродовольства, пояснив Микола Кісіль.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у разі збереження до кінця 2021 року тенденцій, що склалися в інвестиційному процесі, загальні обсяги капітальних інвестицій в агропродовольчі сектори економіки за січень-грудень у цінах поточного року можуть скласти понад 70 млрд грн, з них в аграрний сектор економіки – до 50 млрд грн.

Таким чином, в аграрному секторі економіки намітилася тенденція до послаблення інвестиційної кризи, хоча в харчовій промисловості, вона поки що поглиблюється, підсумував Микола Кісіль.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/