Скачати прес-реліз

З часу затвердження на початку 2000‑х років національних стандартів розрив між відображенням міжнародних стандартів сучасної практики проведення оцінки і змістом національних стандартів оцінки посилився. Тому при перегляді діючих національних стандартів оцінки необхідно орієнтуватися на структуру і зміст найбільш визначних міжнародних стандартів оцінки з урахуванням специфіки їх застосування у законодавчому полі нашої країни, зазначив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» д.е.н. Олександр Захарчук.

На його думку, найбільш актуальним перегляд існуючих стандартів оцінки є для аграрного сектора аграрної економіки.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, за 2005‑2019 роки рівень фактичної переоцінки основних засобів сільського господарства зріс лише у півтора рази, тоді як переоцінка вартості основних засобів національної економіки без сільського господарства збільшилася у 9,3 разу. Такий дисбаланс негативно впливає на рівень прибутку у сільському господарстві, штучно його підвищуючи.

За цей період ціни на основні засоби сільськогосподарського призначення збільшувалися нерівномірно і зросли в середньому у 8,7 разу, у тому числі: на трактори та сільськогосподарські машини у 6,9 разу; на автомобілі – у 4,0 рази; на будівельно-монтажні роботи – у 10,7 разу. Втім, рівень їх зростання набагато перевищив рівень проведеної у сільському господарстві індексації.

З огляду на це нагальним є завдання визначити нормативну потребу в основних засобах на виробництво сільськогосподарської продукції, оскільки існуючий розрив між їх фактичною наявністю та розрахунковою кількістю є критичним, підкреслив Олександр Захарчук.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у 2019 році фактична наявність основних засобів у сільському господарстві у вартісному вимірі склала 460,5 млрд грн, тоді як розрахункова мала перевищувати цю суму удвічі і складати 923,6 млрд грн. У 2020 році розрахункова вартість має перевищити рівень 2019 року у 3,8 разу і складати 1734,4 млрд грн, а у 2025 році зрости у 4,8 разу – до 2224,4 млрд грн.

Для покращення якості оцінки основних засобів сільського господарства, вважає Олександр Захарчук, слід запровадити комплекс заходів, який би включав:

  1. забезпечення об’єктивності інформації щодо стану та вартості основних засобів у сільському господарстві – капіталізації підприємств;
  2. адаптацію до міжнародних методів і стандартів оцінки основних засобів у вітчизняному сільському господарстві;
  3. проведення переоцінки основних засобів сільського господарства за двома напрямками: разова загальногалузева індексація балансової вартості основних засобів та масова переоцінка основних засобів за справедливою вартістю відповідно до методики оцінки майна.

Запровадження зазначених заходів дозволить провести капіталізацію сільськогосподарських підприємств, а відповідні напрацювання науковців Інституту аграрної економіки щодо нормативно-правового і методичного забезпечення загальногалузевої індексації та масової переоцінки основних засобів сільського господарства можуть стати в пригоді при їх розробці та реалізації, підсумував Олександр Захарчук.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/