Скачати прес-реліз

У 2020 році Україна, незважаючи на значні обмеження міжнародної торгівлі, що були пов’язані з розповсюдженням пандемії коронавірусу COVID-19, спромоглася не лише утримати високі місця у глобальних рейтингах експортерів окремих агропродовольчих товарів, а й посіла лідируючі позиції за обсягами експорту шроту і макухи, проса, ячменю, меду, ріпаку та інших видів сільгосппродукції, зазначив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдан Духницький, коментуючи дані Державної митної служби та оперативну інформацію Міжнародного торгового центру (ITC).

За його словами, Україна вже звично посіла перше місце за обсягами експорту соняшникової олії. Торік зарубіжні продажі цього продукту сягнули рекордних 6860 тис. т.

Збільшивши продаж шроту і макухи (переважно з соняшнику) з 4957 тис. т у 2019 році до 5522 тис. т (+11 %) у 2020 році, Україна стала лідером серед експортерів цих продуктів на міжнародному ринку.

Наша держава також очолила світовий рейтинг експортерів проса, наростивши торік більш ніж вдвічі – до 116 тис. т – кількісні обсяги його зарубіжних продажів.

Крім того, Україна стала другою серед країн-експортерів ячменю, меду та ріпаку, загалом зміцнивши свою присутність на світових ринках цієї продукції.

Завдяки збільшенню експорту ячменю до 5046 тис. т (+22 %) Україна утримала друге місце в рейтингу. При цьому лідируючу позицію з показником у 6755 тис. т зберегла за собою Франція.

Помітний стрибок вгору – з четвертої на другу позицію – вітчизняні експортери здійснили 2020 року щодо меду. Збільшивши проти 2019 року обсяги його продажів до країн світу майже у півтора разу (+ 45%) – до 81 тис. т, вони поступились лише абсолютному лідеру – Китаю, який торік продав за кордон 132 тис. т цього солодкого продукту бджільництва.

Незважаючи на зниження експорту ріпаку до 2382 тис. т (‑25 %), минулого року Україна залишилася у відповідному рейтингу на другому місці, помітно відстаючи від при цьому від Канади (11784 тис. т).

Експорт гороху свіжого або охолодженого у 2020 році продовжив зменшуватися: з 49 тис. т у 2019 році – до 18 тис. т у торік. В результаті, Україна опустилась з другої на третю позицію, помінявшись місцями з Гватемалою.

У межах провідної десятки Україна посідає місця на світовому ринку багатьох інших продуктів, зокрема: кукурудзи, лущених волоських горіхів, сушеного гороху, пшениці, концентрату яблучного соку, казеїну, волоських горіхів у шкаралупі, сушених яєчних продуктів, коріандру, сої, кукурудзяного крохмалю, соєвої олії, м’яса птиці, ріпакової олії з низьким вмістом ерукової кислоти (каноли), консервованих томатів, кукурудзяної олії, зауважив Богдан Духницький.

За підсумками 2020 року Україна здійснила поставки до Євросоюзу на суму 6,0 млрд євро. Однак через зміни у європейській статистиці внаслідок виходу з ЄС Великої Британії, яка з показником у 15,5 млрд євро одразу очолила рейтинг постачальників агропродовольчої продукції до країн Співдружності, Україна з традиційно третього місця у списку перемістилася на четверте. Нашу державу продовжують випереджати Бразилія (11,3 млрд євро) та Сполучені Штати Америки (9,6 млрд євро), поінформував науковець.

Якщо у 2021 році не станеться раптових обмежень і заборон у світовій торгівлі, Україна має дуже гарну нагоду закріпитися та посилити власні позиції на цільових закордонних ринках збуту, у тому числі стосовно загального та деталізованих рейтингів найбільших експортерів продовольства, спрогнозував Богдан Духницький.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/