Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За І півріччя 2019 року середня вартість гектара оренди, досягнута на електронних земельних торгах (аукціонах), склала по Україні 4,4 тис. грн або 26,6% від нормативної грошової оцінки (НГО), поінформувала заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Ольга Ходаківська.

За результатами досліджень науковців Інституту аграрної економіки, найвища вартість оренди одного гектара сільськогосподарських угідь державної власності зафіксована на Кіровоградщині – 8,4 тис. грн, а найнижча – 0,9 тис. грн – на Закарпатті.

У центральному регіоні окрім Кіровоградщини, найбільше за право оренди державних земель платили на Полтавщині (7,5 тис. грн), Вінниччині (7,3 тис. грн) та Черкащині (5,4 тис. грн). На Хмельниччині вартість оренди одного гектара сільгоспугідь державної власності виявилася на рівні середньої по країні – 4,4 тис. грн. Найдешевшим у регіоні стало право оренди сільгоспземель на Дніпропетровщині – 2,4 тис. грн/га, зазначила експерт.

На півночі України найдорожчим гектар орендованих державних угідь є на Київщині – 4,8 тис. грн. Трохи менше за нього доведеться заплатити на Чернігівщині (3,6 тис. грн) та Житомирщині (3,5 тис. грн).

Вартість права оренди на землі сільськогосподарського призначення державної власності на сході коливається у межах 2-4 тис. грн/га, що нижче середнього рівня по країні. У Сумській та Луганській областях вона є однаковою – по 3,0 тис. грн/га. У Харківській області гектар орендованих угідь вдалося виторгувати за 4,0 тис. грн, а у Донецькій – за 2,0 тис. грн.

У західному регіоні України найвища вартість прав оренди, набутих на електронних земельних торгах, не перевищила середнього значення по країні  і становила 4,3 тис. грн/га. Саме стільки запропонували за 1 га орендованих сільгоспугідь фермери Івано-Франківщині. У Чернівецькій і Львівській областях вона виявилася однаковою і становить 3,9 тис. грн/га, Тернопільській – 2,8 тис. грн/га, Волинській – 1,6 тис. грн/га, Рівненській – 1,2 тис. грн/га. Найнижчою серед областей даного регіону вона є у Закарпатській – 0,9 тис. грн/га.

На півдні країни досить високою вартість одного гектара оренди державних земель має місце у Одеській області – 6,6 тис. грн, що у 1,5 рази перевищує середній показник по країні. На Миколаївщині вона наразі становить 3,9 тис. грн, Херсонщині – 2,4 тис. грн, а у Запорізькій області – 2,2 тис. грн/га.

Вартість оренди земельних ділянок залежить від попиту на землю, рівня конкуренції, виду сільськогосподарських угідь – рілля, сінокоси, пасовища або багаторічні насадження, якісного стану земельних ділянок, рівня обізнаності потенційних покупців тощо, підсумувала Ольга Ходаківська.

Довідка
Проведення електронних земельних торгів регулюється главою 21 Земельного кодексу України, в якому визначено механізм продажу земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах, а також постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження електронних земельних  торгів і забезпечення зберігання та захисту даних під час їх проведення» від 21.06.2017 №688. Крім того, постановою передбачається здійснення заходів, спрямованих на впровадження системи зберігання та захисту даних Blockchain при проведенні електронних земельних торгів та у роботі Державного земельного кадастру.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/