Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Торік 86,2% сільськогосподарських підприємств закінчили з прибутками. При цьому прибутковими були усі 22 великі агропідприємства, які й забезпечили 11,9% прибутків галузі, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державного комітету статистики України щодо фінансових результатів підприємств за видами економічної діяльності.

За його словами, по жодному іншому виду економічної діяльності 100-відсоткового позитивного результату 2018 року, як і в попередні роки, досягти не вдалося. У 2017 році частка прибуткових великих підприємств серед усіх великих складала 88,9%.

Проти попереднього, 2017 року, частка прибуткових підприємств галузі не змінилася, однак зменшилася проти 2015 (88,5%) та 2016 (87,8%) років.

Водночас цей показник став найвищим серед усіх видів економічної діяльності, а в цілому по економіці частка прибуткових підприємств склав 74,3%, зазначив науковець.

Фінансовий результат до оподаткування підприємств сільського, лісового та рибного господарства склав 67,9 млрд грн, в тому числі: збиткових – 26,4 млрд грн, а прибуткових – 94,3 млрд грн. Останній показник поступається за обсягами лише промисловості (278 млрд грн), торгівлі (177,6 млрд грн), а також фінансовій і страховій діяльності (111,9 млрд грн).

Фінансовий результат галузі (за КВЕД) зменшився проти 2017 року на 1,4 млрд грн, тоді як в цілому по економіці зріс майже в 1,6 разу – до 433,2 млрд грн.

Результати 2018 фінансового року для сільського господарства, як і в попередні роки, були позитивними і кількісно майже не змінилися, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/