Скачати прес-реліз українською, на русском языке

У січні-червні 2017 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом склав 3,8 млрд дол. США. При цьому додатне для нашої держави сальдо перевищує 1,7 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються шість країн – Нідерланди, Іспанія, Італія, Польща, Франція і Німеччина. Їх сукупна частка в обороті перевищує 73%.

Основні обсяги поставок до Європи Україна забезпечує за рахунок зернових та олійних культур, а також соняшникової олії і макухи.

В свою чергу, Україна імпортує з ЄС зернові культури, насіння олійних, какао-боби і шоколад, різні харчові продукти, спирт і алкогольні напої, відходи переробної промисловості та тютюнові вироби.

Вітчизняні експортери вже повністю використали безмитні квоти по меду, пшениці, кукурудзі, ячменю, ячмінній крупі, цукру, оброблених томатах, яблучному і виноградному соках, зауважив Микола Пугачов. На 98% вичерпана квота на солод, наполовину – по м’ясу птиці і вершковому маслу.

У липні для України були узгоджені додаткові торгові преференції від Європейського Союзу терміном на три роки. Вони передбачають збільшення безмитних поставок товарів, квоти по яких закриваються найшвидше. Це, зокрема, зернові культури (на понад 1 млн т), мед (на 2,5 тис. т), ячмінна крупа (на 7,8 тис. т), оброблені томати (на 3 тис. т) і виноградний сік (на 0,5 тис. т). Після затвердження Радою ЄС це рішення набуде чинності восени або з початку 2018 року, зауважив Микола Пугачов.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/