Скачати прес-реліз українською, на русском языке

У товарній структурі вітчизняного експорту традиційно переважає продукція рослинництва, головними продуктами в якій є зернові й олійні культури, а також рослинна олія. Станом на 1 жовтня 2016 року Україна здійснила на зовнішні ринки поставки 13 млн т пшениці, 11 млн т кукурудзи, 3,7 млн т ячменю, 1,5 млн т сої та 3,3 млн т соняшникової олії, зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, д.е.н. Микола Пугачов.

За його словами, основними покупцями українських зернових та олійних культур у січні-вересні 2016 року, як і в попередні роки, є країни Азії, Європи та Африки.

При цьому найбільші частки у вітчизняному експорті зернових належать Єгипту (12,1%), Китаю (10,2%), Іспанії (7,4%), Таїланду (6,0%), Індонезії (5,7%), Саудівській Аравії (5,6%) та Бангладеш (5,4%). Разом ці країни формують майже 70% експортної виручки для вітчизняних експортерів зерна, зауважив експерт.

За результатами 9 місяців цього року лідируючу позицію серед імпортерів олійних культур з України посів Єгипет (20,1%), потіснивши на друге місце Туреччину (19,9%). Значними є також частки Франції (8,3%), Бельгії (6,6%), Польщі (6,3%), Нідерландів (6,2%), Ірану (4,8%) та Лівану (4,6%). Сумарно частка зазначених країн складає понад 75% вартості експорту товарів цієї групи.

За січень-вересень 2016 року понад 40% олії, експортованої з України, закупили дві країни – Індія та Китай. При цьому вартісна частка Індії, де вітчизняна олія – переважно соняшникова – користується найбільшим попитом, склала 28,2%. Частка Китаю удвічі менша – 13,8%. Частки решти основних імпортерів значно менші: Нідерланди (9,3%), Іспанія (7,9%), Італія (6,7%), Іран (3,9%), Франція (3,4%), Туреччина (3,1%). Разом ці країни акумулюють близько 76% експорту українських олій та жирів, підсумував Микола Пугачов.

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/