Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Сільське господарство не має розглядатися лише як донор бюджету, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи питання щодо доцільності збереження податкових пільг для аграріїв.

На його думку, при переведенні сільського господарства на загальну систему оподаткування слід пам’ятати, що аграрний сектор економіки – це не лише бізнес. Це і продовольча безпека держави, і зайнятість сільських жителів, і збереження довкілля тощо.

У тому, що Україна має сильні позиції по експорту агропродовольчої продукції і навіть за умов спаду в економіці та проведення АТО має прибутки, вирішальна роль належить тій системі пільгового оподаткування, яка була запроваджена в 1998-1999 роках, зауважив академік.

За його словами, у багатьох країнах світу – не лише у розвинутих – сільське господарство є переважно дотаційним. Пільги по ПДВ для фермерів – це звична практика в Європейському Союзі, до якого Україна прагне вступити. Тож цю європейську норму слід використовувати і у нашій державі.

Сільському господарству однозначно потрібен спеціальний режим оподаткування, наголосив Юрій Лупенко. Його зміст та умови можуть і повинні обговорюватися.

Система оподаткування в АПК потребує вдосконалення, оскільки вона має виконувати регулюючу і стимулюючу функції, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/