Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Як показали розрахунки, проведені науковцями Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» за власною методикою, 2015 року збільшиться собівартість усіх видів агропродукції, поінформував директор Інституту аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, серед сільськогосподарських культур  найбільше – у 2,7 разу –порівняно з 2014 роком підвищиться собівартість плодів – до 377,4 грн/ц.

Також суттєво зросте собівартість рису та цукрових буряків – у 2,2 разу та 1,9 разу відповідно.

Значно зросте собівартість картоплі (+71,3%) – до рівня 336,8 грн/ц.

Зростання собівартості зернових прогнозується в середньому, на рівні 58,3% проти минулого року.

При цьому собівартість виробництва гречки зросте до 483,3 грн/ц – на 72,9% проти рівня 2014 року, вівса – до 231,9 грн/ц (+70,7%), кукурудзи – до 233,4 грн/ц (+66,6%), пшениці – до 222,2 грн/ц (+52,0%), ячменю – до 211,8 грн/ц (+46,4%).

На 20–40% прогнозується зростання собівартості жита (+37,3%), сорго (+35,5%), гороху (+35,3%) та проса (+21%).

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, серед олійних культур найбільше зросте собівартість сої – до 583,2 грн/ц, що перевищить рівень 2014 року на 68,1% . Собівартість соняшника збільшиться на 50,8% (425,1 грн/ц), а ріпаку – на 41,3% (458,2 грн/ц).

Більш ніж на третину збільшиться собівартість овочів та винограду. Собівартість овочів закритого ґрунту сягне 1373,9 грн/ц, тобто на 40,6% більше, ніж минулого року. Виробництво овочів відкритого ґрунту подорожчає до 156,8 грн/ц, що на 38,5% перевищить показники минулого року. Собівартість винограду збільшиться на 38,6% – до рівня 287,2 грн/ц.

Собівартість ягід збільшиться на 19,6% і становитиме 1642,3 грн/ц.

За прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, повна собівартість продукції тваринництва в сільськогосподарських підприємствах зросте по всіх позиціях.

Найбільший рівень зростання очікується при виробництві вовни – у 4,2 разу ( до 12071,2 грн/ц).

Собівартість яєць зросте на 53,5% проти рівня 2014 року і становитиме 772,2 грн/тис. шт.

Прогнозується, що собівартість приросту свиней зросте на 53,4%, птиці – на 37,2%, великої рогатої худоби – на 29,8%, а кіз та овець – 2,8%.

Собівартість молока зросте на 38,9% порівняно з минулим роком – до 456,1 грн/ц, зауважив Юрій Лупенко.

За його словами, зростання собівартості неминуче призводить до зниження рентабельності виробництва продукції сільського господарства та підвищення цін на неї.

Як вже повідомлялося, за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року зросли ціни на всі види агропродукції, нагадав Юрій Лупенко.

 

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/