Водночас пропозиція земель для оренди також знизиться, оскільки частина власників продасть свої ділянки. При цьому великі інвестори викуплятимуть найродючіші землі, і це призведе до зростання цін на їх оренду. Дрібні власники, ймовірно, будуть змушені здавати землю в оренду на менш вигідних умовах.

При цьому експерт додає, що дрібні фермери та орендарі навряд чи зможуть конкурувати за ціною купівлі землі із великими компаніями, їм доведеться платити більш високу орендну плату.

За прогнозом Інституту аграрної економіки, загалом очікується деяке зниження ставок орендної плати через підвищення пропозиції земель на ринку. Але на більш якісні та родючіші земельні ділянки орендна плата може зрости.

Які чинники вплинуть на орендну плату

Водночас Олександр Нечипоренко наголошує, що існує кілька чинників, які можуть вплинути на орендну плату на землі сільськогосподарського призначення в Україні у 2024 році:

Це, зокрема, інфляція. Згідно з прогнозами НБУ, 2024 року інфляція в Україні може становити близько 5 %. Це означає, що орендодавці можуть підняти плату приблизно на рівень інфляції, щоб компенсувати зростання цін.

Крім того, за його словами, впливатиме і попит та пропозиція на ринку оренди: якщо попит буде зростати швидше, ніж пропозиція, це може призвести до підвищення ставок орендної плати.

В свою чергу, скорочення пропозиції земель, доступних для оренди — оскільки частину буде викуплено юридичними особами — може спричинити зростання орендної плати.

Виходячи з цих факторів, в Інституті аграрної економіки припускають, що у 2024 році в Україні можливе певне зростання орендної плати на сільгоспугіддя. Однак, за прогнозними оцінками науковців, воно буде помірним і не перевищить 10% у середньому по країні.

Як змінювалася форма виплат за користування землею

Говорячи про те, як змінювалася грошова форма виплат за користування землями сільськогосподарського призначення, Олександр Нечипоренко вказує, що у період з 2001 по 2021 рік (під час дії мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні) відбулися суттєві зміни у грошовій формі виплат за користування такими землями.

Так, до 2008 року орендна плата в основному виплачувалася у натуральній формі — частиною вирощеної на землі сільгосппродукції або її грошовим еквівалентом. А з 2008 року запроваджено поетапний перехід до обов'язкових грошових розрахунків за оренду землі. При цьому до 2010 року частка грошових платежів досягла щонайменше 80 %;

Починаючи з 2010 року, орендна плата за землю сільгосппризначення виплачується виключно у грошовій формі у національній валюті України за ставками, встановленими договором оренди. Розмір виплат поступово індексувався з урахуванням інфляції. До 2021 року порівняно з 2001 роком середній рівень орендної плати зріс приблизно в 2-3 рази.

Отже, за період мораторію відбувся повний перехід до грошової форми оплати користування землею сільськогосподарського призначення в Україні.

Після зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні з 1 липня 2021 року суттєвих змін у грошовій формі виплат за оренду таких земель не відбулося, додає експерт. Орендна плата, як і раніше, виплачується у грошовій формі, переходу до виплат у натуральній чи відробітковій формах немає.

В Інституті аграрної економіки вказують, що нині система грошових виплат за оренду земель сільгосппризначення в Україні зберігається без змін. Можливі подальші трансформації залежатимуть від розвитку земельного ринку.

Досвід інших країн

Що ж стосується досвіду інших країн, то Олександр Нечипоренко додає, що зміна орендної плати за землю сільськогосподарського призначення після земельних реформ у різних країнах відбувалася по-різному.

У Польщі після реформи 1990-х років орендна плата зросла приблизно вдвічі протягом 5 років. Це було пов'язано з активізацією ринку землі та покращенням інвестиційного клімату.

У Румунії після скасування заборони на продаж землі у 1990-х роках орендна плата зросла приблизно у 2-3 рази протягом 10 років.

В Угорщині ставки орендної плати збільшилися приблизно на 30 % у перші 5 років після запуску земельного ринку.

У Молдові після скасування мораторію на продаж землі зростання орендної плати за період з 2000 по 2010 рік склало близько 60%.

У більшості країн після запуску ринку земель спостерігалося поступове зростання орендних ставок у 1,5-3 рази у середньостроковій перспективі.

Загалом, резюмують в Інституті аграрної економіки, ставки орендної плати відображають баланс попиту та пропозиції на земельному ринку після реформ. Їхнє зростання може відбуватися поступово протягом 5-10 років.

Джерело: AgroPortal